Opština Mali Zvornik nabaviće i podeliti sugrađanima novih 50 auto sedišta za decu

Savet zabezbednost opštine Mali Zvornik razmatrao je juče i podržao molbu opštineupućenu Agenciji za bezbednost saobraćaja Republike Srbije za podršku nastavkuakcije unapređenja bezbednosti najmlađih u saobraćaju, kroz novu nabavku ibesplatnu podelu dečjih auto sedišta, te obuku roditelja o njihovoj pravilnojupotrebi.

U okviru planirane akcije opština Mali Zvornik sopstvenim sredstvima nabaviće i podeliti sugrađanima 50 dečjih auto sedišta, dok je od republičke agencije zatražila podršku u vidu nove donacije i izvođenja obuke.

Predsednik opštine Zoran Jevtić rekao je da lokalna uprava na ovaj način želi da pomogne sugrađanima i unapredi bezbednost najmlađih u saobraćaju, te doprinese dostizanju cilja koji je postavljen nacionalnom strategijom, da do 2020. godine u našoj zemlji ne bude dece stradale u saobraćaju.

On je istakao da je nedavna zajednička akcija lokalne uprave i agencije, u okviru koje je 08. novembra roditeljima u Malom Zvorniku donirano 40 auto sedišta, od kojih je 20 nabavila opština, a preostalih 20 agencija, koja je sprovela i obuku o pravilnom korišćenju sedišta, veoma dobro prihvaćena od strane sugrađana, te da je naišla na pozitivne komentare i ukazala na potrebu za realizacijom nove akcije.

Na jučerašnjem zasedanju Saveta za bezbednost opštine Mali Zvornik reči je bilo i o stanju bezbednosti na teritoriji opštine.

Načelnik Policijske stanice u Malom Zvorniku Slaviša Nestorović podneo je kraći izveštaj o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u opštini, navodeći podatke o stanju javnog reda i mira, kriminaliteta i bezbednosti saobraćaja, koje stanica policije evidentira na dnevnom i mesečnom nivou.

Prema njegovim rečima, u proteklih jedanaest meseci u Malom Zvorniku došlo je do povećanja ukupnog broja izvršenih krivičnih dela, što potvrđuje broj podnetih krivičnih prijava, veći za osam posto u odnosu na isti period prošle godine, najčešće u oblasti opšteg kriminaliteta i imovinskih krivičnih dela. Sa druge strane smanjen je ukupni broj krivičnih dela počinjen od strane NN izvršilaca.

On je naveo i to da policija još uvek intenzivno radi na otkrivanju izvršilaca serije teških krađa koje su se dogodile početkom godine u mesnim zajednicama Donja Borina i Brasina.

U oblasti javnog reda i mira u navedenom periodu na području opštine zabeleženo je smanjenje ukupnog broja izvršenih prekršaja od preko 40 posto.

Zabeleženo je i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda na putevima u opštini. U navedenom periodu registrovana je jedna nesreća sa smrtnim ishodom dva lica, dok su u ostalim udesima zabeležene teške i lake telesne povrede i materijalna šteta.

Nestorović je naveo podatak da je od kazni za saobraćajne prekršaje u Malom Zvorniku za deset meseci, odnosno od početka godine do kraja oktobra, prikupljen iznos od 6.483.500 dinara, od čega je u budžet Republike Srbije uplaćeno 4.534.000 dinara, a u budžet opštine 1.943.100 dinara.

Govoreći o stanju u pogledu prisustva i priliva migranata, on je naveo da je u opštini Mali Zvornik u zadnje vreme došlo do smanjenja priliva, ali ne drastičnog, te da je situacija u toj oblasti pod stalnom kontrolom i pojačanim nadzorom nadležnih organa, ističući da, izuzev nekoliko pojava od ranije, nema novih događaja u kojima su vinovnici migranti.

On je naveo da je činjenica da su malozvorničku stanicu policije pre dvadesetak dana kontaktirali službenici ambasade Maroka, povodom potrage za maloletnikom iz te zemlje, čiji leš je nedavno pronađen i izvučen na teritoriji grada Loznice, gde je smrt i konstatovana, verovatno u pokušaju ilegalnog   prelaska državne granice.

 Nestorović je rekao i to da su policijske službe u susednoj Bosni i Hercegovini znatno pojačale kontrolu migracije, uz organizovanje bezbednosnih punktova i korišćenje termovizijskih kamera, nadzirući železnički most u Donjoj Borini, preko kojeg migranti najčešće pokušavaju da ilegalno pređu državnu granicu, uskačući u vagone.

On je istakao da je policija u Malom Zvorniku, u cilju sprečavanja ilegalne migracije, u saradnji sa graničnom policijom u proteklom periodu takođe preduzimala mere i aktivnosti na pojačanoj kontroli   teretnog železničkog saobraćaja na pomenutom mostu.

Članica lokalnog Sveta za bezbednost, inače Sudija za prekršaje pri Kancelariji Osnovnog suda Loznica u Malom Zvorniku, Nevena Antić, iznoseći svoja zapažanja u radu s migrantima, ocenila je da se njihov broj u Malom Zvorniku poslednjih meseci smanjuje, ali da se novi priliv može očekivati s dolaskom lepšeg vremena.

Ona je istakla da na osnovu komentara koje je lično mogla da čuje od migranata koji su boravili u Malom Zvorniku može da zaključi da je u Srbiji zabeležen najhumaniji pristup u radu sa ovom populacijom, u odnosu na sve druge zemlje u regionu.

Na sednici je konstatovano da nadležne institucije u Malom Zvorniku sa pojačanom pažnjom prate i aktuelni problem nasilja u porodici.

Novi zakon u ovoj oblasti članovi lokalnog Saveta za bezbednost ocenili su kao veoma dobar, jer je omogućio bolju povezanost institucija i efikasniju saradnju i razmenu službenih podataka.