Opština Mali Zvornik izmiriće umesto građana aprilske račune za vodu i smeće i obezbediti humanitarne pakete za najugroženije

Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik na sednici u utorak, 05. maja, pokrenuo je procedure za pružanje direktne pomoći i podrške lokalnom stanovništvu usled epidemije virusa Korona.

Usvojen je zaključak na osnovu kojeg će Opštinskoj upravi biti upućen zahtev da iz budžeta opštine izdvoji sredstva, u iznosu od 2.700.000 dinara, za izmirenje računa fizičkih lica prema Javnom komunalnom preduzeću „Drina“ za usluge odnošenja smeća i vodosnabdevanja za mesec april 2020. godine.

Dopunom ranije donetog zaključka, utvrđeno je da će opština Mali Zvornik ugroženim sugrađanima, za koje se opštinska komisija izjasni da ispunjavaju kriterijume za dodelu novčane pomoći, obezbediti i po par rukavica i zaštitnu masku, radi sprečavanja širenja zarazne bolesti Kovid – 19.

Za najugroženije, lokalna samouprava, u partnerstvu sa Asocijacijom „Duga“, obezbediće 50 humanitarnih paketa osnovnih životnih namirnica. Za ovu namenu, u skladu sa naredbom Štaba za vanredne situacije, iz opštinskog budžeta biće izdvojeno 75.000 dinara.

Prema rečima komandanta Štaba za vanredne situacije i predsednika opštine Mali Zvornik Zorana Jevtića, račune za usluge odnošenja smeća i vodosnabdevanja u prošlom mesecu opština Mali Zvornik izmiriće umesto građana i na ime toga Javnom komunalnom preduzeću „Drina“ iz lokalnog budžeta isplatiti subvenciju u iznosu od 2.700.000 dinara, u nameri da bar malo olakša ekonomsku situaciju na lokalnom nivou, nastalu usled aktuelne epidemije virusa Korona.

Jevtić je rekao da borba sa Kovidom – 19 još nije okončana, iako su zaštitne mere znatno relaksirane, i da je i dalje najvažnije očuvanje zdravlja svakog pojedinca.

Radi toga, opština Mali Zvornik obezbediće i po par rukavica i zaštitnu masku za ugrožene sugrađane za koje se opštinska komisija izjasni da ispunjavaju kriterijume za dodelu novčane pomoći, po ranije donetom zaključku Štaba za vanredne situacije.

Predsednik opštine Mali Zvornik zatražio je od sugrađana da i nakon ukidanja vanrednog stanja u Republici Srbiji pokažu maksimalnu socijalnu odgovornost i nastave da primenjuju preporučene mere zaštite, napominjući da time štite prvenstveno sebe i svoje najmilije, a onda i čitavu zajednicu.

On je rekao da veruje da će navedena podrška veoma značiti građanima i istakao da će lokalna samouprava težiti da u narednom periodu i na druge načine pomogne svom stanovništvu.

Značajan vid podrške biće i obezbeđivanje humanitarnih paketa za 50 ugroženih sugrađana, u okviru projekta „Odgovor na Kovid pandemiju na teritoriji Mačvanskog i Kolubarskog okruga“, koji, preko Asocijacije „Duga“ finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a sufinansira opština Mali Zvornik.

Jevtić je naveo da je reč o paketima sa osnovnim životnim namirnicama, u vrednosti od 6.760 dinara, čiju će nabavku lokalna samouprava podržati sa 20 posto učešća u finansiranju.

U paketima će biti po 25 kilograma brašna i krompira, po kilogram soli i šećera, 2 litra ulja, 3 paketa testenine, po 2 kilograma pasulja i pirinča, 15 mesnih narezaka, 30 pašteta, 30 jaja, 10 kesica supe, 2 sapuna, jedan šampon i 3 kilograma praška za veš.

Paketi su predviđeni za najugroženije porodice, koje će članovi projektnog tima, u saradnji sa Opštinskom oraganizacijom Crvenog krsta i Centrom za socijalni rad, prethodno obići, radi procene situacije u kojoj se nalaze.

U okviru navedenog projekta, koji će trajati 6 meseci, na teritoriji Mačvanskog i Kolubarskog okruga biće podeljeno ukupno 1000 humanitarnih paketa.

Nakon podele humanitarnih paketa, projektni tim u odabranim lokalnim zajednicama stanovništvu će pružiti i čitav set usluga koje treba da doprinesu lakšem prevazilaženju krize usled epidemije, kao što je psihološka podrška, socijalne intervencije, praćenje i upućivanje korisnika, te izrada bezbednosnih planova, u skladu sa konceptom bezbednosne kulture.

Za Mačvanski Info iz Malog Zvornika, Ljiljana Ristanović