Opština Mali Zvornik dodelila roditeljima novih 50 dečjih auto sedišta

Opština Mali Zvornik proteklog petka, 28. decembra, dodelila je roditeljima sa područja opštine novih 50 sigurnosnih auto sedišta za decu. Bila je to druga akcija lokalne uprave i Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u prošloj godini, organizovana u cilju postizanja veće bezbednosti najmlađih u saobraćaju. I ovog puta, pre podele, održana je obuka roditelja o pravilnoj upotrebi dečjih auto sedišta.

Obraćajući se okupljenima na ovom događaju, predsednik opštine Zoran Jevtić rekao je da je druga akcija nabavke i podele zaštitnih sistema za mališane u automobilima upriličena zbog velikog interesovanja roditelja za ovaj vid podrške lokalne uprave.

On je istakao da je za opštinu veoma važno da stvori bezbedne uslove za sve učesnike u saobraćaju na svojoj teritoriji, posebno za najmlađe, i da je iz tog razloga obezbeđena nova nabavka od 50 auto sedišta za decu.

Podsetivši da je u okviru prethodne akcije, realizovane u novembru, nabavljeno i podeljeno 40 dečjih auto sedišta, od kojih je 20 obezbedila opština Mali Zvornik, a preostalih dvadeset Agencija za bezbednost saobraćaja, on je najavio da je u 2019. godini predviđena nabavka još 70 ili 80 sedišta, za šta je budžetom opredeljeno oko 500.000 dinara, te da će opština nastaviti da prati potrebe stanovništva u ovoj oblasti i u skladu sa mogućnostima ovu meru finansirati i ubuduće.

Predsednik opštine saopštio je da se za decembarsku dodelu besplatnih autosedišta za decu prijavilo oko 80 roditelja, a da je pravo na dodelu ostvarilo prvih 50 prema redosledu prijavljivanja, koji su pri tome ispunili tražene kriterijume, da bar jedan od roditelja ima prebivalište na teritoriji Malog Zvornika i da je dete za koje je podnet zahtev za dobijanje sedišta rođeno posle 14.12.2013. godine.

Jevtić je rekao da opština Mali Zvornik merama koje sprovodi skromno pomaže kućni budžet sugrađana, trudeći se da da podstakne rađanje dece, očuva i zadrži stanovnišvo na svojoj teritoriji.

On je naveo da osim za nabavku auto sedišta za decu, opština izdvaja sredstva za najmlađe i kroz takozvani „Roditeljski dodatak“, koji za prvo dete iznosi 55.000 dinara, za drugo 65.000 dinara, a za treće 75.000 dinara.

Među ostalim merama podrške stanovništvu koje obezbeđuje lokalna uprava u Malom Zvorniku je i besplatan prevoz za osnovce, srednjoškolce i najstarije sugrađane.

Jevtić očekuje da će kvalitetu života i boljoj ekonomskoj situaciji u opštini veoma doprineti i predstojeće otvaranje pogona za proizvodnju tekstila, koji, uz podršku Republike Srbije i opštine Mali Zvornik, na proleće treba da pokrene turska kompanija „Mydenim tekstil“ i zaposli najpre 200 radnika, a do kraja 2020. godine još 300 radnika, različitog stepena obrazovanja, naglasivši da će ta firma, osim radnika sa srednjom i nižom stručnom spremom, imati potrebu za prijemom oko 20 visokokvalifikovanih radnika.

Na kraju obraćanja okupljenim roditeljima Jevtić je čestitao predstojeće praznike i poželeo svako dobro u novoj godini.

U nastavku događaja, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije okupljenim roditeljima u Malom Zvorniku održali su obuku o pravilnoj upotrebi autosedišta, skrećući im pažnju da je ona od presudnog značaja za očuvanje života dece u saobraćaju.

Po završetku obuke, sedišta je roditeljima uručio zamenik predsednika opštine Miloš Radojčić.

Ljiljana Ristanović