OO SNS Mali Zvornik: Zalaganjem opštinskog rukovodstva, omogućeni bolji uslovi za učenike i zaposlene u OŠ „Stevan Filpović“ u Radalju

U Osnovnoj školi „Stevan Filipović“ u Radalju opština Mali Zvornik u protekle tri godine realizovala je mnoštvo projekta, zahvaljujući čemu su uslovi za učenje i rad dece i zaposlenih u ovoj obrazovnoj ustanovi znatno poboljšani, konstatovano je na današnjoj Konferenciji za novinare Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Mali Zvornik, na kojoj je govorio član OO SNS Mali Zvornik i direktor škole Milan Marković.

On je istakao da su u obnovu i dogradnju školske zgrade i pratećih objekata uložena značajna novčana sredstva, pri čemu su, između ostalog, poboljšani uslovi za grejanje i ishranu dece i zaposlenih, kao i mogućnosti za izvođenje fiskulturne i ostale nastave.

Navodeći da je u sklopu matične škole rekonstruisana kanalizaciona mreža, zamenjen krov na školskoj zgradi, nabavljen nov nameštaj, oprema i učila, te unapređena bezbednost učenika, direktor radaljske osnovne škole, koji je konferenciji prustvovao sa sekretarom ove ustanove Radom Vidaković, zahvalio je opštinskom rukovodstvu na trudu i zalaganju da škola dobije odgovarajuće uslove.

Po završetku konferencije, OO SNS Mali Zvornik izdao je saopštenje za javnost u kojem je navedeno da se stranka zalaže za poboljšanje uslova za obrazovanje dece i da podržava opštinsko rukovodstvo u nastojanju da deci i zaposlenima u školama omogući uslove kao u razvijenim sredinama.

„Budući da su u gradskoj osnovnoj školi omogućeni optimalni uslovi za rad, aktivnosti na ovom planu najvećim delom usmerene su na ulaganja u obnovu i osavremenjavanje škola u selima na području opštine.

U uređenje Osnovne škole „Stevan Filipović“ u Radalju, koju pohađa 121 učenik, lokalna samouprava u protekle tri godine uložila je značajna novčana sredstva i omogućila realizaciju mnoštva projekta.

Urađen je nov odžak za grejanje i nabavljen nov kotao, za potrebe uvođenja grejanja na biomasu.

Uz zalaganje i podršku opštinskog rukovodstva, na čelu sa predsednikom Zoranom Jevtićem, u prizemlju matične škole, 2018. godine, izgrađena je kotlarnica, a na spratu kuhinjski prostor, sa trpezarijom.

Projekat vredan 7.000.000 dinara opština Mali Zvornik podržala je sa 50 posto učešća u finansiranju, dok je drugu polovinu sredstava obezbedilo Ministarstvo privrede Republike Srbije.

Zamenjenaje kompletna stolarija i rekonstruisana rasveta u obe školske zgrade, u matičnoj školi u centru Radalja i izdvojenom odeljenju u Malom Radalju.

Na igralištima u obe škole obnovljena je asfaltna podloga, dok je u matičnoj školi, uz rekonstrukciju potojećeg, izgrađeno novo asfaltno igralište.

Posle više od pola veka od izgradnje škole, na zgradi matične ustanove zamenjena je krovna konstrukcija i obnovljena fasada.

Rekonstruisana je kanalizaciona mreža i ugrađen savremeni prečistač otpadnih voda.

Ulagano je i u nabavku školskog nameštaja i nastavnih sredstava.

U svim učionicama nabavljene su nove školske klupe i stolice, kao i stolovi i stolice za novoizgrađenu kuhinju.

Zahvaljujući ulaganjima lokalne samouprave, škola u Radalju poseduje odgovarajuću računarsku opremu i vodi elektronski dnevnik.

Ima tri interaktivne table (dve u matičnoj školi i jednu u izdvojenom odeljenju), stabilnu internet konekciju, računare u svim kabinetima, kao i ostala neophodna nastavna sredstva.

Radi poboljšanja bezbednosti učenika i zaposlenih, u matičnoj školi uveden je sistem video nadzora.

Opština Mali Zvornik obezbedila je besplatne udžbenike za učenike prvog razreda u školskoj 2019/2020. godini, kojih u Radalju ima 13, kao i besplatan prevoz za učenike koji putuju.

U okviru rada na daljem uređenju i osavremenjavanju radaljske osnovne škole, predviđena je izgradnja letnje učionice, permanentna nabavka neophodnih nastavnih sredstava i obuka nastavnika za njihovo korišćenje“, navedeno je u Saopštenju za javnost OO SNS Mali Zvornik.