OO SNS Mali Zvornik: U nastojanju opštine da poboljša uslove za obrazovanje dece, uskoro sledi rekonstrukcija osnovne škole u Velikoj Reci!

Opštinski odbor Srpske napredne stranke Mali Zvornik održao je danas konferenciju za novinare, na temu rada Osnovne škole „Nikola Tesla“ u Velikoj Reci.

Ovom prilikom govorila je članica OO SNS Mali Zvornik i diretorka škole Divna Trifunović, koja je konferenciji prisustvovala sa saradnicom Dijanom Dangić.

Trifunović je navela da lokalna samouprava, na čelu sa SNS-om, veoma brine o radu škola na području opštine, te da OŠ „Nikola Tesla“, zahvaljujući tome, ima dobre uslove za rad i dodala da će opština u narednom periodu, kako bi ih dodatno unapredila, u ovoj ustanovi finansirati rekonstrukciju većine prostorija i pomoćnih objekata, te poboljšati uslove za grejanje.

Ona je zahvalila rukovodstvu opštine na dosadašnjoj pomoći školi, a posebno na donaciji udžbenika za prvake i istakla da će Opštinski odbor SNS-a nastaviti da pruža punu podršku nastojanju opštine Mali Zvornik da poboljša uslove za obrazovanje dece na svojoj teritoriji.

Nakon konferencije za novinare, OO SNS Mali Zvornik izdao je Saopštenje za javnost u kojem je, između ostalog, navedeno da lokalna samouprava u Malom Zvorniku, na čelu sa Srpskom naprednom strankom, vredno i posvećeno radi na poboljšanju uslova za obrazovanje dece u školama na području opštine, trudeći se da im omogući ugodniji i bezbedniji prostor za učenje i neophodna sredstva za rad. 

„Osnovna škola „Nikola Tesla“ Velika Reka, uz podršku opštine Mali Zvornik, pripremila je neophodnu projektno – tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju školske zgrade i pratećih objekata, koja podrazumeva zamenu podova, stolarije, vodovodnih i električnih instalacija, kao i izgradnju kotlarnice na pelet i drvnu sečku.

U pripremu pomenutih projekta iz lokalnog budžeta uoženo je oko dva miliona dinara.

Kako bi omogućila bolje uslove za izvođenje nastave u ovoj školi, obnovu školske zgrade lokalna samouprava podržaće sa 25% učešća u finansiranju, dok preostali iznos potrebnih sredstava namerava da obezbedi preko Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije.

Prethodne školske godine opština je za velikorečku osnovnu školu nabavila nov kotao na drva, koji je bio preko potreban za odgovarajuće grejanje školske zgrade.

U ovoj školi, uz podršku lokalne samouprave, urađen je video nadzor koji pokriva zgradu i dvorište škole, zahvaljujući čemu je poboljšana bezbednost dece i zaposlenih.

Tokom raspusta u tri učionice obavljena je zamena podova i uveden bežični internet u školi.

U skladu sa obavezom da svaki kabinet bude digitalni, odnosno da poseduje odgovarajuće tehničke uređaje, lokalna samouprava od 2018. godine intenzivno je radila na opremanju učionica računarima, čime je u novoj školskoj godini, u svakom razredu, omogućena upotreba elektronskih dnevnika.

Zahvaljujući podršci Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije, uz zalaganje predsednika opštine Mali Zvornik Zorana Jevtića, škola je dobila donaciju za digitalnu učionicu u vidu projektora, pametne table i pet robota, koji se koriste za izvođenje nastave tehnike i tehnologije.

U OŠ „Nikola Tesla“ od septembra 2019. godine krenulo je 68 učenika.Među polaznicima je i 10 prvaka kojima je lokalna samouprava, kao i svim ostalim prvacima sa teritorije opštine Mali Zvornik, obezbedila besplatne udžbenike.

Zaposlenima u OŠ „Nikola Tesla“ Velika Reka, kao i ostalim prosvetnim radnicima u školama na području opštine, lokalna samouprava omogućila je kontinuirano stručno usavršavanje i pohađanje seminara, zahvaljujući čemu škola ima odgovarajući stručni kadar.

Izuzetni uslovi, stalno usavršavanje zaposlenih, timski rad i međusobna saradnja zaposlenih, doprinela je izvanrednom opštem uspehu učenika i rezultatima na takmičenjima na svim nivoima.

Osnovna škola „Nikola Tesla“ u Velikoj Reci osnovana je 1904. godine, za potrebe meštana Crnče, Velike Reke i Voljevaca. Tada je škola radila kao četvorogodišnja. Od 1964. godine škola radi kao osmogodišnja, pod imenom OŠ „Filip Kljajić Fića“, u novoizgrađenoj školskoj zgradi, koja je završena 1962. godine. Sadašnji naziv „Nikola Tesla“ škola je dobila 1992. godine“, navedeno je u Saopštenju za javnost OO SNS Mali Zvornik.