OO SNS Mali Zvornik: Radićemo na okupljanju što većeg broja mladih pod okriljem biblioteke u Malom Zvorniku

Na redovnoj konferenciji za novinare Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Mali Zvornik u četvrtak, 18. jula, predstavljen je rad Biblioteke „17. septembar“ Mali Zvornik, koja je nosilac većine kulturnih aktivnosti u opštini.

O ovoj temi govorila je direktorka ustanove Slavojka Spasenović.

Na osnovu njenog izlaganja, po završetku konferecije, OO SNS Mali Zvornik izdao je Saopštenje za javnost, pod naslovom „Radićemo na okupljanju što većeg broja mladih pod okriljem biblioteke u Malom Zvorniku“, u kojem se navodi:

„Rad Biblioteke „17. septembar“ Mali Zvornik datira od njenog osnivanja 1955. godine.

Delatnost ustanove odvija se uz podršku opštine Mali Zvornik i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Organizovana je u okviru odeljenja za odrasle, odeljenja za decu i zavičajnog odeljenja.

Ukupan fond knjiga biblioteke je 47.000. Knjige su najvećim delom nabavljene kupovinom sredstvima iz budžeta opštine Mali Zvornik i Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i putem poklona. Nabavku poklonom čine knjige iz otkupa Ministarstva kulture, kao i one koje su poklon čitalaca, izdavača i drugih biblioteka.

Strukturu knjižnog fonda čini 40% beletristike, 30% literatura za decu i mlade, 25% stručne i naučno popularne literature i 5% referentna zbirka – literatura (rečnici, leksikoni, enciklopedije).

Ove godine biblioteka je, uz podršku lokalne samouprave, objavila knjigu Zbornik zavičajnih umetnika i književnika Malog Zvornika „Ad Drinum“, autora Vladimira Savića iz Malog Zvornika, koja je ujedno njen izdavački prvenac. Promocija knjige, uz prigodan umetnički program, održana je krajem juna u Domu kulture, u prisustvu brojne publike.

Trenutni broj čitalaca je 1.200, što je za 200 više u odnosu na 2018. godinu. Strukturu korisnika biblioteke čine učenici osnovne škole, učenici srednjih škola, službenici, predškolci, studenti, poljoprivrednici, penzioneri i ostali.

U čitaonicama biblioteke, na odeljenju odraslih, kao i na dečjem odeljenju, korisnici imaju na raspolaganju po tri računara, na kojima mogu da koriste internet,pripremaju diplomske, seminarske i druge slične radove, da obave skeniranje i štampanje materijala, kao i da vrše narezivanje diskova.

Članovima biblioteke na raspolaganju je 5 dnevnih novina i 12 ilustrovanih časopisa (nedeljnih ili mesečnih izdanja za decu i odrasle).
Ustanova ima aktivnu saradnju sa školskim bibliotekama osnovnih škola na području opštine, bibliotekom Srednje škole Mali Zvornik, Matičnom bibliotekom iz Šapca, bibliotekom Matice Srpske, Narodnom bibliotekom Srbije i Bibliotekarskim društvom Srbije.

U domenu stručnih poslova malozvornička biblioteka i dalje će primenjivati principe savremenog bibliotekarstva, nastojeći da ova ustanova ostane kulturni i informacioni centar lokalne zajednice. Sve publikacije biće ažurno inventarisane i katalogizovane prema pravilima Međunarodnog standarda za bibliografski opis (ISBD). Primenjivaće se centralizovana obrada knjiga u biblioteci, shodno zakonskim odredbama koje regulišu ovu materiju. Ovaj radni proces obavljaće se potpuno automatizovano. Planira se nastavak retrospektivne katalogizacije postojećeg fonda u programu BISIS i prelazak na bar-kod čitače, čijom će upotrebom biti olakšano poslovanje.

U narednom periodu bića nastavljeno sa aktivnostima koje doprinose popularizaciji knjige, kao što su: književni susreti, izložbe, promocije knjiga, obeležavanje godišnjica rođenja književnika i velikana srpske kulturne istorije, ali i različitih jubileja od značaja za lokalnu zajednicu, pozorišnih predstava i sličnih programa.

Uz podršku lokalne samouprave, u planu je i intenzivan rad na podsticanju razvoja svih oblika kulturno-umetničkog amaterizma, u okviru sekcija koje postoje pri biblioteci (folklorna, muzička, dramska, recitatorska, likovna), radi što brojnijeg okupljanja mladih, sa čitave teritorije opštine Mali Zvornik, pod okriljem ove ustanove.

Malozvornička biblioteka, pored svoje redovne delatnosti, nosilac je i organizator kulturnih programa u okviru tradicionalnih manifestacija koje organizuje i podržava lokalna samouprava, među kojima se, se kao posebno značajna, izdvaja Malozvornička likovna kolonija, koja je ove godine, krajem juna, uspešno realizovana, po 14 put.

Trenutno su aktuelne pripreme kulturnog programa u okviru Centralne letnje manifestacije „Dani sportsko – rekreativnog i kulturnog turizma – Drina je smisao života“, od 25. do 28. jula, koji će, kao i ranijih godina, biti veoma bogat i interesantan.

Nakon ove manifestacije, uslediće pripreme kulturnog programa tradicionalnog avgustovskog susreta Malozvorničana i Zvorničana na mostu kralja Aleksandra I Karađorđevića, u okviru manifestacije „Ljudi i mostovi“.

U pogledu tehničkih uslova i opremljenosti biblioteke, zahvaljujući podršci lokalne samouprave, Republike Srbije i nadležnih ministarstava, ostvareni su značajni rezultati.

Nakon dogradnje zgrade ustanove, biblioteka je krajem jula 2018. godine preseljena u nove prostorije, u potkrovlju Doma kulture, površine oko 400 m2, koje je opština Mali Zvornik opremila po najsavremenijim standardima.
Novoizgrađeni prostor, na Dan opštine Mali Zvornik 2016. godine, svečano je otvorila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je malozvorničkoj biblioteci tom prilikom poklonila oko 50 knjiga.

U izgradnju novog dela biblioteke lokalna samouprava, zajedno sa Vladom Srbije, uložila je ukupno oko 12,1 milion dinara.Posebnim projektom izvršeno je unapređenje energetske efikasnosti na objektu biblioteke, izrada fasade, izolacija zidova kamenom vunom i zamena spoljne stolarije. Unapređenjem energetske efikasnosti na objektu postignuta je ušteda u toplotnoj energiji od oko 50 posto, ostvareni su optimalni uslovi čuvanja knjižne građe, zatamnjena su stakla, čime je ostvarena zaštita objekta i zaposlenih od UV zračenja, a knjige od uticaja svetlosti. Uveden je i savremeni protivpožarni sistem zaštite, čime su se stekli svi optimalni uslovi za funkcionalan rad biblioteke.

Biblioteka „ 17. septembar“ Mali Zvornik je među prvim bibliotekama u Srbiji koje su dobile Zeleni energetski pasoš.“