Okupljanje naroda

Daj Bože da se Srbi slože! Ove reči su jedne od najvažnijih kod našeg naroda. Kada smo god u istoriji bili složni dobro smo prolazili.
Kada je srpski narod bio složan znali smo i posle izgubljenih bitaka na bojnom polju da povučemo dobre poteze. Kada nismo bili složni i kada nismo imali strategiju znali smo dobijeno u ratu da izgubimo u miru.
Sada se istorijski gledano nalazimo u jako specifičnoj situaciji. Nemamo mnogo izbora. Ono što nam je svakako potrebno je srpska sloga.
Sada je trenutak da se narod ili bar njegov većinski deo okupi oko jedinstvene državne i nacionalne politike koju predvodi naš predsednik Aleksandar Vučić.
Naravno da bi sada najbolje bilo da se sve što se tiče sudbine Srbije odigra kako nama odgovara. Ali da sve bude kako mi želimo je trenutno nemoguća misija.
Možda jednog dana…
Kada kažem „mi“ i „nama“ mislim na sve nas kojima je državni i nacionalni interes na prvom mestu. Ne mislim svakako na strane i tajkunske plaćenike koji su u ubedljivoj manjini.
Istorija nas je učila da kada smo god kao narod bili za poštovanje određenih ponuđenih mirovnih sporazuma, predloženih ili donetih na određenim mirovnim konferencijama, dobro smo prolazili.
Nije našem narodu bilo lako ni posle Berlinskog kongresa 1878. godine ni posle Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine. Ali posle oba sporazuma usledio je jedno vreme dugo čekani mir a naš narod je dobijao državu na delu teritorije gde u apsolutnoj većini živi.
Bilo je i nepravdi posle sporazuma donetih u Berlinu i Dejtonu, naročito po pitanju sudbine srpskog naroda sa leve obale reke Drine. Ali smo barem uspeli da označimo našu državu na delu teritorije. Kasnije kako je jačala Srbija uspevalo je da se pomaže i srpskom narodu koji je sticajem okolnosti to jest pod uticajem međunarodnih sila i potpisanih sporazuma ostajao da živi izvan svoje matice.
Kroz istoriju su se menjale granice naše države Srbije. Nekada nama u korist a nekada na našu štetu. Ali iz svega toga izvukli smo jednu pouku. Kada je god Srbija bila jaka ona je imala mogućnost da pomaže celom srpskom narodu gde god živeo, a jačanjem svoje pozicije u narednom periodu je proširivala svoje granice ili vraćala silom ili diplomatskim putem otete teritorije.
Šta će sada biti sa sudbinom južne srpske pokrajine Kosova i Metohije ne možemo sa sigurnošću da kažemo.
Ali moramo verovati u vlast i našeg lidera, jer se na vrhu brda daleko bolje vidi nego što većina naroda vidi ispod brda.
Ubeđen sam da će se u narednom periodu naći najbolje moguće rešenje od ponuđenog. Zato moramo kao narod biti okupljeni i jedinstveni. Prevashodno složni.
Na kraju da zaključim da bi i mogli bilo šta da uradimo moramo da imamo većinsku podršku svetskih sila. Tako je uvek u istoriji bilo.
Zahvaljujući našoj državnoj politici proteklih skoro sedam godina i jačanju uticaja nama uvek prijateljski naklonjenih država imamo šansu za najbolje od mogućeg!

Dr Uglješa Mrdić
30. april 2019. godine