Održana 4. redovna sednica Skupštine opštine Mali Zvornik

Odbornici Skupštine opštine Mali Zvornik usvojili su na sednici u četvrtak, 19. novembra, odluku o petim izmenama i dopunama odluke o budžetu za 2020. godinu.

Novim rebalansom prihodi i primanja budžeta opštine Mali Zvornik utvrđeni su u iznosu od 593.559.929,28 dinara, a rashodi i izdaci budžeta u iznosu od 725.096.010,60 dinara.

Budžetski deficit u iznosu od 131.536.081,32 dinara biće pokriven iz prenetih neutrošenih sredstvava iz prethodne godine, u iznosu od 123.956.081,32 dinara i primanja od prodaje finansijske imovine u iznosu od 7.580.000,00 dinara.

Odluku o petim izmenama i dopunama odluke o budžetu opštine Mali Zvornik za 2020. godinu obrazložio je predsednik opštine Zoran Jevtić, rekavši da je rebalans budžeta izvršen radi preraspodele sredstva na određenim pozicijama budžeta, za čime se, kako je naveo, ukazala potreba zbog odstupanja u dinamici rada i trošenja sredstava, usled epidemije zarazne bolesti Kovid-19.

On je naveo da će finansiranje stavki koje je u tekućoj godini obustavljeno novim rebalansom budžeta sigurno biti nastavljeno naredne godine i da će sredstva za takve stavke biti obezbeđena u budžetu za iduću godinu, dodajući da se od njih sigurno neće odustati.

Jevtić je takođe rekao da su pripreme budžeta opštine Mali Zvornik za sledeću godinu uveliko u toku i da bi mogle da budu završene već u sledećoj semici.

Predsednik opštine informisao je odbornike da je nedavno učestvovao na sastanku u Beogradu, kojem je prisustvovao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, te da je tom prilikom dobio uveravanja da će iz republičkog budžeta opštini Mali Zvornik biti opredeljeno između 5.000.000 i 6.000.000 dinara, te da će navedena sredstva u najvećoj meri biti utrošena za plaćanja po osnovu različitih izvršnih presuda, u sudskim procesima koji se tiču perioda rada ranijih opštinskih vlasti, a koje, prema Jevtićevim rečima, predstavljaju značajne izdatke i troškove u budžetu opštine.

Govoreći o najznačajnijim projektima u opštini Mali Zvornik, čija realizacija je u toku ili predstoji, Jevtić je saopštio da je početkom novembra zvanično počela izgradnja toplane na biomasu, navodeći da će ona od iduće godine, kada bude završena, građanima pružati znatno kvalitetniju uslugu grejanja, po povoljnijoj ceni.

On je rekao da je počela i izgradnja višenamenske učionice u Predškolskoj ustanovi „Crvenkapa“ u Malom Zvorniku, a da bi radovi na izgradnji novog vrtića u mesnoj zajednici Donje Naselje mogli da počnu za oko mesec dana.

Pomenute projekte opština Mali Zvornik realizovaće uz podršku Vlade Švajcarske, iz sredstava nagradnog fonda, dobijenog na ime uspešno realizovane reforme poreza na imovinu.

Jevtić je rekao i da očekuje da uskoro počnu aktivnosti u okviru projekta „Mali Zvornik po meri građana“, koje su predložili građani i koje će lokalna samouprava realizovati takođe uz podršku Vlade Švajcarske, te da će na ovaj način biti uređeni seoski domovi kulture u Donjoj Borini i Radalju, javne površine ispred dve stambene zgrade u mesnoj zajednici Centar, obezbeđene nove kante za smeće na šetalištu pored reke Drine u centru Malog Zvornika, nabavljene i postavljene klupe sa solarnim punjačima u mesnoj zajednici Sakar i uređena dečja igrališta u Amajiću i Culinama.

Predsednik opštine saopštio je da je sve spremno za nastavak rekonstrukcije kulturno – istorijskog kompleksa „Podzemni grad Karađorđevića“ i da bi ovi radovi mogli uskoro da počnu, nakon izbora najpovoljnijeg izvođača, napominjući da na nedavno sprovedenom konkursu nije bilo prijava, odnosno zaiteresovanih ponuđača, zbog čega će procedura javnog poziva morati da bude ponovljena.

On se osvrnuo i na aktivnosti vezane za pokretanje fabrike za proizvodnju tekstila, napominjući da je ovaj proces u velikoj meri usporila epidemija virusa Korona, ali da je, uprkos svemu, opremanje pogona sa uspehom privedeno kraju i da će u prostorijama fabrike uskoro početi obuka za prvih 100 radnika koji će biti zaposleni u pogonu.

Na 4. redovnoj sednici Skupštine opštine Mali Zvornik usvojeni su i predlozi odluka o usvajanju planova detaljne regulacije za uređenje delova nekoliko rečnih tokova na području opštine, radi prevencije izlivanja pomenutih vodotokova i sprečavanja poplava prilikom obilnijih padavina.

Predviđeno je uređenje dela reke Moštanice u Malom Zvorniku, Plještanice u Budišiću, Boranje i Male Reke u Donjoj Trešnici, kao i dela vodotoka Ravnaje u Radalju.

Usvojen je i predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju i uređenje turističko-rekreativne zone od podvožnjaka, odnosno skretanja u naselju Petkovići do skretanja za Krstiće u Donjoj Borini, kao i predlog odluke o izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu plana detaljne regulacije za izgradnju i uređenje pomenute turističko-rekreativne zone u opštini Mali Zvornik.

Odbornici su podržali i usvajanje predložene odluke o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju mreže vodosnabdevanja primarnog vodovoda druge visinske zone naselja Radalj, u dužini od 15 kilometara i širini pojasa 20 metara, uz to da se za pomenuti dokument ne izrađuje strateška procena uticaja na životnu sredinu.

Loklani parlament razmotrio je tromesečni izveštaj Javnog komunalnog preduzeća “Drina“ iz Malog Zvornika o realizaciji programa poslovanja ovog preduzeća u periodu od 01. januara do 30. septembra 2020. godine.

Usvajanjem predloga rešenja o imenovanju direktora Javnog komunalnog preduzeća “Drina“, Dragan Čikarić, diplomirani mašinski inženjer iz Malog Zvornika, ponovo je izabran na ovu funkciju, na mandatni period od četiri godine.

Na zasedanju Skupštine opštine u četvrtak osnovan je Savet za mlade opštine Mali Zvornik, koji će se kroz svoj rad baviti pitanjima od značaja za ovaj deo populacije.

Doneta je i odluka o izmenama i dopunama odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom, a novinu u pogledu ispunjavanja uslova za ostvarivanje prava u skladu sa ovom odlukom predstavlja to da ubuduće, u trenutku podnošenja zahteva, jedan od roditelja, da bi ostvario pravo na finansijsku podršku, treba da ima prebivalište na teritoriji opštine Mali Zvornik najmanje godinu dana pre rođenja deteta.

Odbornici su usvojili izmene odluke o osnivanju Turističke organizacije opštine Mali Zvornik, dok su sa dnevnog reda povučene preostale tri tačke vezane za rad Turističke organizacije, i to: Predlog Rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije opštine Mali Zvornik, Predlog Rešenja o imenovanju predsednika i članova Upravnog odbora Turističke organizacije opštine Mali Zvornik, kao i Predlog Rešenja o imenovanju predsednika i članova Nadzornog odbora Turističke organizacije opštine Mali Zvornik.

Takođe na ovoj sednici, usvojen je predlog rešenja o osnivanju Komisije za rodnu ravnopravnost.

Za Mačvanski Info iz Malog Zvornika, Ljiljana Ristanović

Akcebet
- Restbet - Trendbet