ODOBRENO 7,2 MILIONA EVRA: Savet ministara doneo odluku o izgradnji graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija

Savet ministara doneo je na današnjoj sednici u Sarajevu odluku o odobravanju ukupnog iznosa sredstava za izgradnju graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija u iznosu 14,5 miliona KM, rekao je predsedavajući Saveta Zoran Tegeltija.

Tegeltija je istakao da su na ovaj način stvorene pretpostavke da Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) zaključi ugovor o izgradnji ovog prelaza na osnovu tendera koji je ranije proveden.

Usvojena je i odluka o privremenom finansiranju institucija BiH za prva tri meseca naredne godine u iznosu 241,5 miliona, do trenutka dok ne bude usvojen budžet za 2020. godinu, izjavio je Tegeltija na konferenciji za novinare nakon prve sednice Saveta ministara u novom sazivu.

Doneli smo i odluku o zaključivanju ugovora o finansiranju izgradnje Koridora `Pet ce` u vrednosti 140 miliona evra – rekao je Tegeltija, precizirajući da se sporazum odnosi na izgradnju tzv. srednjeg dela koridora Poprikuše-Nemila i Tarčin-Ivan.

On je dodao da će sporazum sa EBRD, koji se upućuje u dalju proceduru Predsedništvu BiH, potpisati ministar finansija u Savetu ministara Vjekoslav Bevanda.

Kada je reč o graničnom prelazu Svilaj, Savet ministara zadužio je UIO da u okviru odobrenih sredstava započne radove na izgradnji graničnog prelaza Svilaj-Donji Svilaj.

To su sredstva koja su ranije obezbeđena iz budžeta, a deo grant sredstava obezbedili su EU i EBRD – rekao je predsedavajući Saveta ministara i dodao da u narednom peirodu treba obezbediti dodatnih sedam miliona KM kako bi bio završen ovaj granični prelaz.

Tegeltija je naveo da su na današnjoj sednici imenovani predstavnici BiH u međunarodnim monetarnim institucijama.

Tegeltija je dodao da je Savet ministara imenovao i svoj Odbor za unutrašnju politiku, kojim će predsedavati ministar odbrane Sifet Podžić, a njegov zamenik biti ministar pravde Josip Grubeša, te Odbor za ekonomiju, kojim će predsedavati Bevanda, dok će njegov zamenik biti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

U odborima su i ostali ministri iz te oblasti – rekao je Tegeltija, navodeći da u radu oba odbora učestvuju i Direkcija za evropske integracije, Kancelarija za zakonodavstvo, te predstavnici Brčko disterikta.

blic.rs / macvanski.info