OD RUME DO ŠAPCA: Počinje gradnja novog autoputa koji će povezati 600.000 ljudi

Autoput u šest traka trebalo bi u naredne tri godine da poveže Rumu i Šabac, a dalje će do Loznice do 2023. godine, biti izgrađena brza saobraćajnica sa četiri trake.

Svoje potpise na komercijalni ugovor za izgradnju ove trase juče su stavili minstarka građevinarstva Zorana Mihajlović i Kamil Alijev, direktor kompanije „Azvirt“ iz Azerbejdžana. Potpisivanju ugovora prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ukupna dužina ove saobraćajnice je 77 kilometara, a procenjena vrednost realizacije ovog projekta je 467,5 miliona evra.

Predsednik Srbije rekao je da je ugovor veoma važna stvar za čitavu Srbiju i istakao da će most u Šapcu na Savi biti prvo gradilište, pošto će već za nekoliko dana dobiti građevinsku dozvolu za prve radove.

 Ovaj put je spona između Sremskog i Beogradskog okruga sa Mačvom i čitavom Zapadnom Srbijom. To je gusto naseljeni deo Srbije i biće pun profil autoputa širine 29 metara, dok će brza saobraćajnica između Šapca i Loznice biti širine 19 metara, sa ograničenjem brzine od 100 ili 110 kilometara na čas – napomenuo je predsednik i dodao da kada bude sve gotovo, kraj će biti povezan ne samo sa ostalim delovima Srbije nego i sa budućom saobraćajnicom između Kuzmina i Bijeljine.

Vučić je naglasio da ova saobraćajnica predstavlja važnu sponu Vojvodine sa Mačvom i zapadnom Srbijom, pošto će se nastaviti na budući fruškogorski koridor.

Ministarka graševinarstva Zorana Mihajlović izjavila je juče da će izgradnja autoputa i saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica povezati oko 600.000 ljudi u Mačvanskom i Sremskom okrugu.

Ona je naglasila da će taj put biti u vezi Podrinja i Zpadne Srbije sa Vojvodinom, kao i tog dela Srbije sa regionom, posebno Bosnom i Hercegovinom.

Blic/macvanski.info