Obnovljene škole u ljubovijskim selima

Ljubovija je jedna je od najnerazvijenijih opština u Srbiji, koju investitori zaobilaze, a stanovništvo napušta. Ministarstvo prosvete i Opština Ljubovija uložili su ove godine više od sto miliona dinara u obnovu tri seoske škole. Deo novca biće iskorišćen za izgradnju sportskih terena u Ljuboviji.

Posle nekoliko meseci putovanja u drugu školu zbog izgradnje i rekonstrukcije objekata u Vrhpolju, više od 60 učenika iz tog i četiri susedna sela od oktobra dobilo je bolje uslove za učenje i rad.

„Pre je škola bila prljava, i zidovi su bili prljavi i sve je bilo staro. Sada je sve novo“, kaže Vuk Petrović, a njegova drugarica Tijana dodaje da je sve mnogo lepše.

Osnovna škola u Vrhpolju ima dva objekta. I dok su na jednom zamenjeni podovi, stolarija i krov, drugi, u koji idu niži razredi ponovo je zidan od temelja do krova.

„Učenici će uskoro dobiti novi nameštaj, klupe, ormane, nove table. Imaće iste uslove kao i učenici koji žive u gradovima“, kaže Verica Masal, pomoćnica direktora.

Radovi su počeli i u školi u Donjoj Orovici, čiji su krov i sprat izgoreli prošle godine u požaru. Zbog opasnosti od urušavanja, tridesetak đaka iz tog sela i nekoliko planinskih zaselaka putuju u Donju Ljuboviđu.

„Dobro je što se škola obnavlja, da deca ne bi morala da putuju 12 kilometara.To je veoma značajno za ovo selo, i za decu, i za roditelje“, kaže Rada Gligorić, iz Donje Orovice.

„Cilj naše škole i Opštine bio je da đacima iz okolnih mesta, van Ljubovije obezbedimo iste uslove za obrazovanje kao što ga imaju i u Ljuboviji da bi se sprečilo eventualno upisivanje tih đaka u škole van teritorije opštine Ljubovija“, objašnjava Vasilije Đukanović, direktor Osnovne škole „Petar Vragolić“.

Obnova seoskih škola, kažu, i dalje će biti prioritet, jer je Ljubovija razuđen i planinski kraj iz kojeg mladi sve više odlaze. Pružanjem boljih uslova za obrazovanje i rekonstrukcijom putne infrastrukture nadaju se da će im pružiti podstrek da ostanu.

RTS / Macvanski.info / Foto: Wikipedia