OBELEŽENA 77. GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA ŠAPCA U DRUGOM SVETSKOM RATU

Na Donjošorskom groblju u Šapcu danas je obeležen Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Na spomenik žrtvama fašizma vence su položili gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, predstavnici Subnora-a Šapca, Vojska Srbije, organizacije vojnih penzionera, predstavnici Subnor-a Loznice, Sremske Mitrovice, Valjeva i Bogatića.

Govoreći o značaju ovog datuma gradonačelnik dr Aleksandar Pajić, izrazio je zadovoljstvo što veliki broj organizacija neguje kulturu sećanja na pretke koji su dali živote da bi Šabac i Srbija bili slobodni.

,,Na ovaj važan dan, 23. oktobar, svečanim polaganjem venaca odali smo dužnu počast svima onima koji su dali svoje živote u borbi za slobodu tokom Drugom svetskog rata. Nažalost, broj onih Šapčana koji su izgubili svoje živote tokom najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva, broji se u hiljadama. Naša obaveza da negujemo sećanje na njih ali i sećanje na događaje koji su se zbivali u Šapcu za vreme Drugog svetskog rata, svevremenska je i ima za cilj negovanje kulture sećanja kao naše moralne obaveza prema precima. Udruženja koja neguju sećanje na oslobodilačke ratove, a posebno na Drugi svetski rat, obavljaju veoma odgovoran i častan posao od opšteg interesa. Grad Šabac izuzetno poštuje i vrednuje njihov rad, i stoga se nadam da će obostrana saradnja biti intenzivirana u narednom periodu”, rekao je gradonačelnik Pajić.