OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI NA MIŠARU

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić danas je, u okviru svečanosti obeležavanja Dana državnosti Srbije – Sretanja, na Mišaru, položio venac ispred spomenika Karađorđu i mišarskim junacima.

Čestitajući predsedniku Aleksandru Vučiću i građanima Srbije Dan državnosti, gradonačelnik je istakao da danas obeležavamo najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru.

,,Predsedniku Aleksandru Vučiću i svim građanima Srbije čestitam Dan državnosti – 15. februar. Obeležavajući najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru naše zemlje, ponosni na svoju prošlost i pretke, oživljavamo sećanje na dan kada je vožd Karađorđe Petrović podigao ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i dan kada je zahvaljujući knjazu Milošu Obrenoviću i Dimitriju Davidoviću Srbija donela moderan i liberalan Ustav – daleko ispred svog vremena”, rekao je gradonačelnik Pajić.

On je rekao da je ovo oduvek bila prilika da iskažu zahvalnost svim junacima koji su Srbiji mnogo dali i živeli ne samo za sebe, nego za nas, ugrađujući svoj lik i delo u okvire srpske državnosti.

,,Dati Srbiji ne tražeći ništa zauzvrat, bila je često vodilja i ljudi šabačkog kraja, između ostalih i mišarskih junaka pred čijim spomenikom danas ponosno stojimo. Sećanjem stvaramo budućnost, gradeći je na čvrstim temeljima hrabrih i časnih dela naših predaka. Da Srbiju ostavimo lepšu i bolju potomcima koji će doći”, naveo je Pajić.

Vence su položili i načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac, predstavnici Zadužbinskog društva ,,Prvi srpski ustanak – Mišar“, učesnici Bitke na Košarama, delegacija Hjdučko-kozačkog društva, predstavnici opštine Lajkovac, predstavnici SUBNOR-a Šabac, kao i predstavnici opštine Bogatić, a pre toga pomen junacima iz Prvog srpskog ustanka služilo je sveštenstvo Eparhije šabačke.