Novi sajt za turističku promociju Malog Zvornika pružiće podršku domaćinima u seoskom turizmu!

U MalomZvorniku pokrenut je novi internet portal za turističku promociju opštine, kojiće, osim za prezentaciju turističkih potencijala, služiti kao podrškadomaćinima koji se bave seoskim turizmom. Sajt na adresi www.malizvornikturizam.compredstavljen je na konferenciji za novinare u petak, 30. novembra. Kreiran je uokviru projekta „Promocija turizma – Mali Zvornik na internetu“, koji lokalnoudruženje građana Centar za aktivizam, tolerancijui održivi razvoj „Ad Drinum“ realizuje uz podršku opštine, sredstvima dobijenimza realizaciju programa i projekata od javnog interesa u 2018. godini.

Novi portal posetiocima pruža mogućnost da bolje upoznaju opštinu Mali Zvornik, njenu istoriju, kulturno nasleđe, prirodne odlike i ljude koji u njoj žive, kroz ponuđene multimedijalne sadržaje, dostupne u vidu zanimljivih tekstova, fotografija, video materijala i posebnih rubrika.

Predsednica udruženja Centar „Ad Drinum“ i koordinatorka projekta Zorana Petković rekla je da sajt na vrlo kvalitetan način prezentuje turističku ponudu Malog Zvornika, sve lepote i kvalitet života u njemu, ističući da je uspostavljanjem sajta napravljena osnova za efekte koje on tek treba da ostvari, s obzirom da platforma, osim prezentacije turističke ponude, ima za cilj da bude veza i podstakne saradnju među udruženjima koja promovišu turizam, zdrave stilove života, sport i rekreaciju.

Na pripremi internet sajta radio je tročlani projektni tim, sastavljen od dva novinara – urednika i jednog veb dizajnera, koji je i administrator sajta.

Sajt pored osnovnih informacija o prošlosti, sadašnjosti i geografskom položaju mesta, sadrži i podatke o mogućnostima smeštaja, tradicionalnim manifestacijama, te ponudi sportsko-rekreativnog turizma, u okviru koje su predstavljene aktivnosti Planinarsko-biciklističkog sportskog udruženja „Šarena bukva” iz Radalja.

Tu je i posebna rubrika posvećena brojnim vidikovcima na području opštine, koje krasi izuzetna lepota pejzaža.

 Omogućeno je i predstavljanje verskih objekata – crkava i džamija, banjskih kapaciteta i objekata etno turizma poput brvnara, vikendica i etno sela, kao i prostor za reklamne poruke, džinglove i spotove.

U rubrici „Smeštaj” trenutno su zastupljeni hotel, odmaralište, prenoćište, nekadašnji motel i registrovana seosko-turistička domaćinstva, uz mogućnost daljeg dopunjavanja sajta i unapređenja njegovog izgleda i sadržaja.

Predviđeno je da portal sadrži i različite servisne informacije, važne adrese i kontakt telefone značajne za posetioce.

Koordinatorka projekta je istakla da će prezentacija prema potrebama biti uredno dopunjavana i ažurirana, te promovisana na društvenim mrežama.

Namera je da sajt u budućnosti sadrži više autorskih priloga, uz materijale preuzete sa zvaničnog inernet portala donatora, opštine Mali Zvornik.

               Ona je navela da će u cilju ostvarivanja bolje vidljivosti i dinamičnosti sajta u budućnosti na odgovarajući način biti zastupljeni i zanimljivi sadržaji o Malom Zvorniku preuzeti sa drugih sajtova, uz puno poštovanje preporuka Saveta Evrope o zaštiti zakonitih interesa nosilaca autorskih prava.

 Petković je istakla da je internet prezentacija na sajtu za sada besplatna, te da će uz dalju podršku opštine biti dostupna svima.

U okviru sajta kreirano je posebno poglavlje posvećeno domaćinima koji se bave seoskim turizmom, gde se nalazi paket podrške u vidu informacija vezanih za proceduru registacije smeštaja u seoskom turizmu.

Ona je izrazila nadu da će sugrađani koji se bave ovom delatnošću ili nameravaju da registruju svoje domaćinstvo i počnu da se bave nekim vidom seoskog turizma prepoznati i koristiti podršku pruženu putem portala malizvornikturizam.com.

Tehničke karakteristike portala predstavio je Marko Perić, web dizajner, zadužen za dizajn, razvoj, marketing i održavanje prezentacije na intrnetu, koji je, između ostalog, rekao da je sajt rađen na srpskom i engleskom jeziku, kao i da su tekstovi dostupni u oba pisma, ćiriličnom i latiničnom.

Predstavljajući logo sajta, Perić je naveo je na njemu predstavljen Mali Zvornik, simbolizujući Sunce, reku Drinu i izletište „Šarena bukva“, te da je na prikazu zastupljena i „šarenica”, pronađena u pećini „Podzemni grad Karađorđevića“, koja predstavlja glavnu turističku atrakciju opštine Mali Zvornik.

Jedan od urednika portala, Predrag Spasojević rekao je da će značaj sajta biti uočen u bliskoj budućnosti, kada bude moguće uporediti lokalitete i objekte, njihov napredak ili stagnaciju, najavivši da će jedna serija tekstova na ovu temu tek biti postavljena na sajt, ne kao kritički sadržaj, već kao promišljanje i predlaganje unapređenja.

Imajući u vidu da Mali Zvornik nema uslove za luksuzni smeštaj gostiju, on je zaključio da su najbolji posetioci ove opštine planinari, biciklisti, sakupljači lekovitog bilja i gljivari, sportski ribolovci i lovci, jer je sve što traže čista priroda, kojom ovaj kraj obiluje.

Ljiljana Ristanović