Njihova mržnja

Nikada mi neće biti jasna tolika mržnja dela pojedinih susednih nacija prema srpskom narodu. Tu prvenstveno mislim na veliku mržnju onih koji su vodili hrvatsku državu i naciju kako devedesetih godina tako i oni koji su vodili ozloglašenu tzv. NDH.

Svaka čast državnom rukovodstvu Srbije, koje i ove godine obeležava na dostojanstven način sećanje na ozloglašenu akciju hrvatske vojske pod nazivom „Oluja“. Nakon zemunskog naselja Busije, Novog Sada i Bačke Palanke i drugih mesta, na red je došlo i fruškogorsko selo.

I ove godine 4. avgusta Republika Srbija i Republika Srpska obeležiće godišnjicu „Oluje“ i progona Srba iz Hrvatske. Mesto odavanja počasti žrtvama ove operacije biće plato u blizini Manastira Krušedol između Iriga i Sremskih Karlovaca.Pored predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, ovom događaju prisustvovaće i članovi Vlade Republike Srbije ali i patrijarh srpski Irinej.Godišnjica se svake godine obeležava u drugom mestu. Uvek su to mesta koja su raširenih ruku uz veliko gostoprimstvo i tugu dočekale srpski narod koji je proteran sa svojih ognjišta.

U selu Krušedol nalazi se i istoimeni manastir, koji je svetilište u kome se nalaze mošti srpskih despota, patrijarha i kralja.Srbi odakle god došli, na tom mestu se smatraju svoji na svome. Zato ne čudi da je za 24. godišnjicu obeležavanja progona srpskog naroda odabrano upravo to mesto.

Podsećanja radi, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ avgusta 1995.godine proterano je preko 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vodi se kao nestalo.Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća obrane (HVO) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na prostor Republike Srpske Krajine.Hrvatska vojska je ušla dan kasnije,  5. avgusta te godine, u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija „Oluja“ je jedno od najsurovijih i najvećih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ ne samo za vreme rata devedesetih godina već i u istoriji.I dan danas nisu odgovarali svi koji su trebali za zločine koje su počinili hrvatski bojovnici tokom operacija „Bljesak“, „“Oluja“, „Medački džep“, „Pakračka poljana“ i mnoge druge, kao ni o tajnim masovnim grobnicama raspoređenim po Hrvatskoj gde se nalaze posmrtni ostaci nekoliko hiljada Srba, o oduzimanju srpske imovine na području Hrvatske koja je vredna preko 30 milijardi evra, kao ni o sudbini tajnih optužnica protiv nekoliko hiljada Srba, koji su uglavnom optuženi zato što su se oružano branili od hrvatske vojske, kao ni o podatku da je prema dokumentaciji koju ignoriše hrvatska vlada, jedna trećina sadašnje Hrvatske vlasništvo srpskih krajišnika. Nadamo se da će istina i pravda pobediti.Isto tako se nadamo da će konačno nestati mržnja prema srpskom narodu kod dela hrvatskog, albanskog i drugih naroda koji su se naročito u proteklih 100 godina isticali po svireposti prema nedužnom srpskom narodu.A naši Srbi ako žele da negde letuju ne treba, prema mom mišljenju, da to bude hrvatsko primorje. Iz više razloga…

Ima toliko lepih mesta na teritoriji Srbije i okolnih prijateljskih zemalja za odmor.

A dok odmaramo ili dok radimo u ove vrele dane moramo se sećati tragičnih delova naše istorije koja se ne sme zaboraviti!

Najmanje što možemo je da zapalimo sveću i da se pomolimo za tragično nastradale u zločinačkim operacijama.


Dr Uglješa Mrdić 30. jul 2019.godine