Niko ne može naterati građane Šapca da podrže Savez Đilasa, Jeremića, Obradovića, Petrovića, Zelenovića…

Za 37 dana koliko se održavaju protesti, gradonačelnik Nebojša Zelenović se nije obratio građanima niti je dao odgovore na jednostavna pitanja. Kada nije znao koga više da napadne, a napada sve redom, napao je i navijače “Crvene zvezde”. Najoštrije osuđujemo napad na navijače “Crvene zvezde” ili bilo koje druge navijače. Zelenović pokušava da sve ispolitizuje, pa je tako ispolitizovao i finale u vaterpolu. Ničim izazvan je i njegov napad na predsednika Aleksandra Vučića – rekao je dr Boban Birmančević, narodni poslanik i poverenik GO SNS Šabac.

Kako je istakao na konferenciji za štampu koja je održana u prostorijama GO SNS, Šapčani imaju gradonačelnika koji iz dana u dan ponavlja iste laži, a to je da živimo u gradu demokratije, a istina je drugačija. Šapčani su to prepoznali. Ovo objašnjava neslavan doček koji je u dva navrata imao Dragan Đilas u Šapcu.

– Šta da radimo kada u Šabac dođe Đilas, Jeremić, Obradović ili bilo ko iz tog njihovog saveza. Mi nemamo mogućnost da nateramo građane da podrže taj savez. Ko ih podržava i koliko ih podržavaju, vidimo svakog petka na njihovom okupljanju – naglasio je dr Birmančević.

Komentarišući otvoreno pismo predsedniku Aleksandru Vučiću koje je uputio Nebojša Zelenović, a u kojem navodi da je za poplave u Beogradu kriva loša vlast, dr Birmančević je gradonačelnika Šapca podsetio na 2014. godinu kada je Šabac bio poplavljen.

– Kada smo 2014. godine bili poplavljeni u Oridskom basenu i kada smo zato prozivali gradsku vlast, oni su tvrdili da to nije tačno i da poplave ustvari nema. Pozivam sada gradonačelnika Nebojšu Zelenovića da odemo tamo, pa da građanima kažemo da poplava nije bilo. Gradonačelnik Zelenović nema pravo da priča ni o kanalizaciji u Beogradu kada u ovom trenutku u 42 šabačke seoske mesne zajednice, u kojima živi 50.000 ljudi, nema ni metar vodovodne i kanalizacione mreže – istakao je dr Birmančević.

Poverenik GO SNS šabac i šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Šapca dr Aleksandar Pajić rekao je da je simptomatično da grad Šabac građani Srbije prepoznaju po gradonačelniku koga nazivaju raznim pogrdnim imenima.

– Ako navijači “Crvene zvezde” kažu “Zeleni lopove”, ako gradonačelnik Kraljeva kaže “Šabačka lopuža”, ako predsednik države kaže “Zar ona šabačka lopuža koja ima više krivičnih prijava nego što sam ja tanjira supe pojeo”, to vam govori o tome da jedan ozbiljan grad prepoznaju po katastrofalnom gradonačelniku. Naši građani nisu to zaslužili. A Šabac je pokazao i na izborima za predsednika države kada je 54% glasova osvojio Aleksandar Vučić – rekao je dr Aleksandar Pajić.

Na konferenciji za novinare bilo je govora i o sednici Skupštine grada Šapca koja je održana dan ranije.

– Neverovatno je da na jučerašnjoj sednici gradonačelnik uđe u takav delirijum i histeriju, da takve laži izgovori za govornicom i da za to ne odgovara. Mi ga pitamo šta je sa 2,7 milijarde kapitalnih projekata koje su obećali od 2016. do 2020. godine, a njegov odgovor je “šabačkim SNS-om upravljaju kriminalci, oni će vam doći na vrata, sačekivati vam decu iz škole i vrtića …” Pa čekajte, koga on obmanjuje? Mi smo prepoznati kao grad sa jednim katastrofalnim gradonačelniko, sa čitavim rukovodstvom grada i mi to moramo u javnosti da promenimo. Naši građani ne zaslužuju da imaju takav tretman u Srbiji zarad šačice ljudi koji su se interesno udružili da bi 20 godina vladali. Ono što je još katastrofalnije, jeste da gradonačelnik Šapca kaže sledeće: “Samo ja mogu da vas spasim!”. Za sve ovo što sam izgovorio, postoje televizijski snimci. Zbog toga protestujemo 38 radnih dana uzastopno – rekao je dr Pajić.

Na 38. protestu protiv gradonačelnika Šapca, okupio se veliki broj građana koji su nezadovoljni lošim stanjem u gradu. Oni zahtevaju da Zelenović podnese ostavku i raspiše vanredne lokalne izbore. Poručili su mu i da prestane sa lažima, ucenama i šikaniranjem svih onih koji drugačije misle.

Okupljenima su se obratili Radivoj Mićić, poverenik Saveta za ekonomiju GO SNS Šabac i Rista Ristić, poverenik gradskog Mesnog odbora “Preki šor”.

Radivoj Mićić istakao je da se tokom zasedanja šabačkog parlamenta mogao videti politički i moralni sunovrat gradonačelnika Zelenovića.

– Gradonačelnik je pokušao svojim nastupom da isprovocira sukobe. Nećemo im to dozvoliti. Juče smo te videli kako sa skupštinske govornice prozivaš građane Šapca i nazivaš ih kriminalcima. Raspišite izbore i neka narod kaže ko treba da vlada u Šapcu. To su rekli i u MZ Majur – rekao je Mićić i podsetio da su na lokalnim izborima 2016. godine pobedili zapravo naprednjaci.

Rista Ristić izneo je kritike na račun rada prethodnog saziva MZ “Preki šor”.

– Prethodni saziv u kom su dominirali kadrovi demokrata, za četiri godine mandata nije održao nijedan sastanak, niti se interesovao za mišljenje sugrađana. Kada su kandidati koje je podržao SNS došli na vlast, od trenutka preuzimanja nadležnosti, organizovano je niz sastanaka. Imali smo humanitarne akcije u kojima smo donirali opremu i sredstva za rad u osnovnim i srednjim školama, pomogli sportska društva. Članovi saveta su doneli odluku da pomognu i šabačkoj bolnici, odnosno Službi za fizikalnu medicinu – rekao je Rista Ristić.

Nakon obraćanja govornika, demonstranti su se zaputili ka Međuopštinskom istorijskom arhinu gde je smešten Zelenovićev kabinet.