NEKO HOĆE, NEKO NEĆE,NEKO NE SME…

Puno mojih tektstova o kršenju medijskih zakona u Srbiji,nelojalnoj konkurenciji od strane najvećeg kablovskog operatora, o ogromoj šteti koja se svakodnevno nanosi budžetu Srbije zbog prekrajanja i menjanja izvornog programa i naknadnog ubacivanja srpskih reklama, objavljeno je  u gotovo svim medijima: Politici, Večernjim novostima, Danasu, Informeru, Studiju B, Alo, redovno na sajtu UNS-a,raznim portalima i sajtovima, društvenim mrežama…

Medjutim,uočljivo je da pojedini tzv. nezavisni mediji gotovo nikada nisu preneli ili objavili jednu reč o fenomenu o kojem ja govorim i pišem godinama unazad.

Začudilo me je da kolegama koji uredjuju  sajt NUNS-a  ova tema skoro nikada nije bila zanimljiva.Nisam ni očekivao da će ovo zanimati NDNV ili N1.Takodje, BIRN koji se ozbiljno bavi istrazivačkim novinarstvom nije našao za shodno da se upusti u traženje istine u slučaju očiglednog kršenja zakona od strane REM-a iako redovno,s pravom, imaju primedbe na rad regulatornog tela. Za Pištaljku,Transparentnost i Cenzolovku ovo je tabu tema.Bio sam uporan da saznam zbog čega Cenzolovka,za koju sam verovao da je bez cenzure,ignoriše ovu priču,ali mi urednik sajta nije odgovorio na više mejlova.Sad me više i ne zanima.Samo jedan kolega bio  je krajne iskren, molio je da mu ne otkrijem identitet (i neću zbog toga) napisao mi je „naša kompanija tesno saradjuje sa SBB-om i prepliću nam se poslovni interesi i zbog toga ne mogu da objavim vaš tekst“.

Urednik Nedeljnika rekao mi je da nije zainteresovan i da se njegova novina ne bavi ovom temom.

Ono što me je posebno začudilo je odbijanje koleginice koja uredjuje POGLEDE u listu POLITIKA da objavi bilo koji  moj tekst, o čemu sam ranije,dok je drugi kolega uredjivao tu stranu, više puta pisao baš u Pogledima, sa objašnjenjima „kad je reč o ovoj temi,vi ste u sukobu interesa“, „Politika ne piše o drugim medijima,možemo da pustimo samo tekstove o odredjenim fenomenima“.

Moram da budem iskren  nisam baš razumeo cenjenu urednicu o kakvom sukobu interesa se radi,jer sam ja penzioner,a još manje da Politika ne piše o drugim medijima. Ali,to je više tema za Kolegijum Politike, nego za one koji će pročitati ovaj tekst.

Kao verni čitalac Politike skoro pola veka,nastaviću sa tom navikom,ali znam samo da dok ona uredjuje tu stranu neću joj poslati ni jedan tekst.

Oni koji su pratili moje pisanje na ovu temu,mogli su da se uvere da  ja podjednako kritikujem državni aparat (pre svega mislim na REM) i one koji brutalno krše naše zakone,a da država (čitaj REM) ne želi ili nije u stanju da to spreči.