NEBOJŠA ZELENOVIĆ BEŽI OD SUDA! Na mutno spiskao 5 miliona evra!

Rasipnik Protiv gradonačelnika Šapca je DRI podigla prijavu. Viši sud ga osudio, on se žalio, a sada se ne pojavljuje. Sagovornici Kurira kažu da ga štiti Dušan Petrović

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je već dva puta uspešno izbegao pojavljivanje u sudu, gde je trebalo da objasni kako je trošio novac iz budžeta, otkriva Kurir! Za ponedeljak je dobio treći poziv na ročište.

Protiv Zelenovića, koji je i jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju (SZS), Državna revizrska institucija (DRI) podigla je krivičnu prijavu za nenamensko trošenje pet miliona evra iz gradskog budžeta. Uprkos tome što je prošle godine Viši sud u Šapcu već doneo presudu da je kriv, on se žalio Apelacionom sudu, koji je slučaj vratio na šabački Viši sud.

Izbegava ročišta

Narodni poslanik SNS iz Šapca Boban Birmančević kaže za Kurir da je Zelenović svestan svoje krivice i da namerno izbegava ročišta.

– Na prethodna dva nije se pojavio, a uredno je pozvan. Postavlja se pitanje zašto se ne pojavljuje. Odgovor je jasan: neko ko je u pravu i ko govori istinu jedva čeka da dođe na sud, insistira da se što pre sasluša, a onaj ko je kriv beži od suda ko đavo od krsta. To radi Zelenović. Zašto on odmah nije uhapšen da ne bi mogao da utiče na svedoke, sudije i sudske veštake, imajući u vidu da su ljudi privođeni za krivična dela sa mnogo manjim iznosima od ovog – kaže Birmančević. Dodaje da veliku zaštitu u celoj aferi Zelenović ima od Dušana Petrovića, stranačkog kolege iz Zajedno za Srbiju i bivšeg funkcionera DS.

FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Proglašen krivim

Podsetimo, DRI je podneo krivičnu prijavu Prvom osnovnom sudu u Šapcu, u kom je Zelenović dobio oslobađajuću presudu, dok su dvojica drugooptuženih pravosnažno osuđena. Na oslobađajuću presudu žalilo se Osnovno javno tružilaštvo, nakon čega je proces upućen Višem sudu u Šapcu. Viši sud je u drugostepenom postupku ustanovio da je Zelenović kriv, ali se, pozivajući se na zastarelost, on žalio Apelacionom sudu, pa je slučaj vraćen u Viši sud u Šapcu.Zelenović juče nije odgovarao na naše pozive.

Predrag Jeremić PLAKAO, PLAŠI SE HAPŠENJA

FOTO: PRINTSCREEN

Po statutu lokalne samouprave, gradonačelnik je najodgovorniji za finansije u gradskoj upravi, kaže Predrag Jeremić, urednik portala Embargo, koji se bavio ovim slučajem.

– Nekad se ovo krivično delo zvalo „pronovera gradske kase“, danas se kaže nenamensko trošenje novca. Videćemo da li će Zelenović i ovog puta uteći ili će se pojaviti na po njega strašno mesto. On je u postupku bežanja, u Šapcu je držao konferencije i pred novinarima plakao plašeći se hapšenja, ali ako je pošten i nevin, zašto bi se plašio – pita se Predrag Jeremić.

On dodaje da je bolje da se Nebojša Zelenović više bavi problemima u Šapcu nego što je svakodnevno u Beogradu zbog aktivnosti u Savezu za Srbiju.

kurir.rs / macvanski.info