Narodni muzej Šabac – Pođite samo smelo napred

Narodni muzej Šabac osnovan je 11. januara 1955. godine. Nalazi se u zgradi nekadašnje šabačke Polugimnazije, koja je izgrađena 1857. u veoma reprezentativnom delu grada, preko puta Vladičanskog dvora i u blizini crkve Sv. apostola Petra i Pavla. Masarikova ulica i danas je jedna od najlepših u Šapcu jer predstavlja pravi gradski vremeplov.

Od useljenja u zgradu, 1961. godine, Narodni muzej Šabac polako je prilagođavao njene prostore potrebama muzejskog rada: postavka se postupno proširivala od prizemlja ka spratu. Danas se u prizemlju Muzeja nalazi galerijski prostor za izložbe, multimedijalna sala, kao i deo za komunikaciju sa posetiocima, dok je na spratu stalna postavka, a u potkrovnom delu zgrade su smeštene su kancelarije i depoi.

Prikupljanje i čuvanje starina u ovom delu Srbije započinje krajem 19. i početkom 20. veka u okrilju Šabačke gimnazije. Na drugoj sednici Upravnog odbora Šabačke narodne knjižnice i čitaonice, 20. juna 1934. godine, doneta je odluka da se osnuje Muzej. U zgradi nekadašnje kafane „Mira-Mare“ u Masarikovoj ulici, Muzej je dobio svoj prostor.

Odlukom Narodnog odbora opštine Šabac od 11. januara 1955. godine osniva se Gradski muzej kao posebna ustanova, a 1960. godine dotadašnja zgrada Gimnazije dodeljuje Muzeju na korišćenje.

Ukupna površina zgrade muzeja iznosi 1034 m2, od čega izložbeni prostor zauzima 800 m2, depoi 120 m2, a kancelarije 114 m2.

Stručni rad u Muzeju se ostvaruje kroz aktivnosti pojedinih odeljenja: arheološkog, istorijskog, etnološkog, odeljenja za istoriju umetnosti i odeljenja za numizmatiku i dokumentaciju.

Šabački muzej je dobitnik diplome Etnografskog muzeja u Beogradu, spomen medalje Narodnog muzeja u Beogradu i diplome Međuopštinskog istorijskog arhiva u Šapcu.

Stalna postavka  Narodnog muzeja Šabac sastoji se od nekoliko segmenata, koji pokrivaju dug vremenski period i svedoče o istoriji društvenog života na ovim prostorima:

Vremeplov (paleontologija, praistorija i antička arheologija), Tvrđava – simbol grada (od nastanka tvrđave do danas), Šabac gospodara Jevrema (od 1816), Mali Pariz (školstvo, književnost, privreda, farmacija, društveni život, moda, sport, politika, štampa, muzički život, likovna umetnost), Stradanja (1. i 2. Svetski rat) i Šarenica (duhovna kultura, vašar).

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima  grada Šapca,  u okviru projekta „Šabac grad kulture“  za 2021. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.