Na Zvorničkom jezeru obavljena provera spremnosti Specijalne brigade Vojske Srbije za vojnu vežbu „Vek pobednika 1918-2018“

Provera spremnosti Specijalne brigade Kopnene vojske Srbije obavljena je juče na Zvorničkom jezeru, u selu Sakar kod Malog Zvornika, u okviru priprema za vojnu vežbu „Vek pobednika 1918-2018“, koja će, povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, od 8. do 11. novembra, biti izvedena na 10 lokacija u Srbiji. Prikaz vojne vežbe u Malom Zvorniku predviđen je u subotu, 10. novembra, u 13.00 časova.

U susret jednoj od najvećih, združenih taktičkih vojnih vežbi u istoriji Vojske Srbije, provera spremnosti jedinice izvršena je simulacijom diverzantskog napada na elemente borbenog rasporeda neprijatelja, uz upotrebu manevarske municije, pirotehničkih sredstva, oklopnih i drugih vojnih vozila i opreme.

 

 

Probi vežbe na Zvorničkom jezeru prisustvovao je ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, koji je tom prilikom ocenio da je vojna vežba “Vek pobednika” sigurno jedna od najzahtevnijih vežbi koje je Vojska Srbije ikada radila, ističući da je čak i za vreme JNA teško naći primere tako velikih i složenih operacija koje izvodi jedna vojska.

“Ovde smo mogli da se uverimo u spremnost Specijalne brigade i da vidimo način na koji se rešavaju najsloženije pretnje. U ovom trenutku vežba se na još devet različitih lokacija. Sve pripreme za taj najvažniji dan, za 10. novembar, idu po planu. Tehnika je ispravna, ljudi su spremni, moral je na najvišem nivou. Ova vežba je pokazatelj da je Vojska Srbije u stanju da na svakom delu svoje teritorije obezbedi poštovanje zakona, obezbedi mir, stabilnost, sačuva naš teritorijalni integritet i ne samo na našem prostoru”, naglasio je ministar Vulin, dodajući da je ovako snažna i organizovana Vojska Srbije garant da će čitav region biti miran i stabilan i da smo u stanju da odgovorimo baš na svaku pretnju.

 

 

On je istakao da se ovom prilikom moglo videti da su pripadnici Vojske Srbije dobro osposobljeni i spremni za sve.

“Ono čime smo posebno zadovoljni jeste da se sve ovo radi u miru. A u miru živimo zahvaljujući politici državnog rukovodstva, koje na prvom mestu vodi računa da su mir i stabilnost naša najveća vrednost”, rekao je Vulin.

Pripadnike Specijalne brigade i Rečne flotile na Zvorničkom jezeru Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je u pratnji komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića i načelnika Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove general-majora Ilije Todorova.

U ime komande Kopnene vojske, general Simović je zahvalio predsedniku opštine Mali Zvornik Zoranu Jevtiću i svim građanima na gostoprimstvu.

 

 

“Specijalna brigada je deo Kopnene vojske Srbije i ta jedinica je namenjena da štiti i brani državu Srbiju i obezbedi mir svim građanima Srbije bez obzira na nacionalnu, versku i političku pripadnost”, naglasio je general Simović.

Komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan izrazio je posebnu zahvalnost državnom i vojnom rukovodstvu što je ukazala čast Specijalnoj brigadi da, u okviru vežbe i obeležavanja tako važnog jubileja, prikaže na Zvorničkom jezeru osposobljenost za rešavanje najsloženijih diverzantskih zadataka.

 

 

“Ovde smo prikazali vrhunsku taktičku osposobljenost, vatrenu osposobljenost i efikasnost i efekte dejstava izviđačko-diverzantskih grupa”, rekao je general Talijan.

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić istakao je da je velika čast što su stanovnici ovog kraja bili u prilici da vide deo kapaciteta Vojske Srbije. On je pozvao meštane, kao i predstavnike medija, da u subotu, 10. novembra, u Sakaru proprate glavni događaj, prikaz vojne vežbe „Vek pobednika 1918-2018“.

 

 

U okviru vežbe „Vek pobednika 1918-2018“, oko 8.000 pripadnika Vojske Srbije, na više od 600 borbenih sistema i 24 vazduhoplova, pokazaće kakvim sve znanjima i veštinama vladaju starešine i vojnici Vojske Srbije, izvodeći koordinirano na 10 lokacija planske, vežbovne i borbene aktivnosti.

Ljiljana Ristanović