Na bogojavljenskom plivanju za Časni krst u Malom Zvorniku učestvovalo više od 50 vernika sa obe obale reke Drine

Povodom velikog pravoslavnog praznika Bogojavljenja, na Zvorničkom jezeru u Malom Zvorniku održano je 12. viteško nadmetanje u plivanju za Časni krst. Među 53 učesnika tradicionalne manifestacije, najuspešniji je bio Šapčanin Saša Jovanović, iz Slovenije, koji je prvi doplivao do znamenja i pobedio u kategoriji učesnika starijih od 20 godina. U grupi mlađih od 20 godina najbrži je bio Marko Bučić (18) iz Lešnice, dok je među 4 devojke najviše uspeha imala Zvorničanka Jovana Krkalović (18), takmičarka koja je već dvanaestu godinu redovna učesnica ovog takmičenja.

Pobednik ovogodišnjeg bogojavljenskog nadmetanja u Malom Zvorniku plivao je po prvi put na Zvorničkom jezeru, a inače je sportiststa i učesnik sa iskustvom, koji je za Časni krst plivao čak tri puta na Drini, u etno selu Vrhpolje, kao i na Savi.

Najmlađi učesnik takmičenja bio je Srđan Tomić (12) iz Malog Zvornika, a njegova sestra Ana (13) najmlađa među takmičarkama.

Plivao je i njihov otac Milenko Tomić (40) iz Malog Zvornika.

Familijarno su nastupili i Petrovići iz Loznice, braća Miloje (36) i Nikola (28), inače prvaci sveta u kik boksu, kao i njihova sestra Marija (38), vicešampionka sveta u kik boksu.

Tradicionalno su učestvovale sestre Krkalović, Zvorničanke Jovana (18) i Marijana (21).

Takmičenju, koje je počelo u 13.00 časova, prethodila je molitva u crkvi Sabora svih Srba svetitelja i litija, uobičajenom putanjom od hrama do hidroelektrane u Malom Zvorniku.

U litiji i molitvi, koja je, uz sasluženje više sveštenika, obavljena i na jezeru, neposredno pre početka plivanja, učestvovali su brojni vernici, sa obe obale reke Drine.

               Plivanje za bogojavljenski krst na Zvorničkom jezeru održano je tradicionalno u organizaciji Uprave parohije malozvorničke i Plivačkog kluba “Delfin” iz Loznice, pod pokroviteljstvom opštine Mali Zvornik.

Prema rečima sveštenika malozvorničkog Milete Tovarovića, koji se vernicima obratio na početku manifestacije, ovogodišnje plivanje za krst u Malom Zvorniku jedno je od masovnijih, posle takmičenja orgnizovanih 2008. i 2009. godine. On je procenio da je ovogodišnja manifestacija okupila 53 učesnika.

Predsednik opštine Zoran Jevtić, koji je plivanju za Časni krst prisustvovao sa saradnicima, zamenikom predsednika opštine Milošem Radojčićem i predsednikom Skupštine opštine Mali Zvornik Radovanom Tadićem, u ime rukovodstva opštine, pozdravio je okupljene vernike i čestitao im praznik, sa željom da se lepa tradicija plivanja za krst na Bogojavljenje nastavi i ubuduće.

Predstavnicima opštinskog rukovodstva, ovom prilikom, organizatori događaja uručili u zahvalnice na ime višegodišnje podrške i doprinosa manifestaciji.

Program na jezeru završen je muzičkim nastupom članova folklorne sekcije Biblioteke “17.septembar”, nakon čega je svečana proslava Bogojavljenja nastavljena u parohijskom domu u Malom Zvorniku.

Ljiljana Ristanović