Ministarstvo odobrilo besplatno osiguranje, evo kako da se prijavite

Opštinska uprava u Bogatiću je za potpuno besplatno osiguranje useva od osnovnih rizika izdvojila četiri miliona dinara.

Poljoprivrednici u Mačvi ne osiguravaju useve čak i kada im lokalna samouprava obezbedi da ih to ništa ne košta.

Naime, opštinska uprava u Bogatiću je za potpuno besplatno osiguranje useva od osnovnih rizika izdvojila četiri miliona dinara, koliko je na konkursu odobreno od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Poljoprivrednim proizvođačima je svojevremeno upućen poziv da osiguraju 1.500 hektara pod kukuruzom i sojom, a nedavno još 2.200 hektara na kojima je zasejana pšenica.

Osigurano je tek oko 200 hektara kukuruza i soje. Pošto zbog malog intreresovanja nisu utrošena sva sredstva, tražili smo i dobili saglasnost ministarstva da se besplatno osigura pšenica. Sproveli javnu nabavku i raspisali javni poziv. Osiguranje pokriva osnovni rizik od grada, požara i groma i uz očekivani prinos od 4 do 6 tona po hektaru suma osiguranja se kreće od 64.000 do 96.000 dinara – kažu u opštinskoj upravi.

Ali, za mesec dana se prijavilo tek 150 poljoprivrednika koji žele da osiguraju ukupno 345 hektara, što je simbolično s obzirom na to da je u ovom kraju pšenicom zasejano oko 6.000 hektara.

Njiva Bikovo
Njiva, Foto: Google street view

Procedura za besplatno osiguranje je pojednostavljena, dovoljno je samo da se prijavi broj katastarske parcele i površina, pa u opštinskoj upravi ocenjuju da je razlog slabog interesovanja što mačvanski ratari još nemaju naviku da osiguravaju useve.

Sa polisom osiguranja poljoprivrednici mogu da očekuju nadoknadu štete, inače mogu samo da gledaju u nebo i nadaju se da će nevreme zaobići njihove njive. Ni jedne godine gradonosni oblaci ne zaobiđu Mačvu i prinosi nekada budu umanjeni i do 60 posto – dodaju u opštinskoj upravi.

Poljoprivrednik Predrag Ćosić iz Mačvanskog Metkovića se prijavio za osiguranje dva hektara pšenice i očekuje predstavnika osiguravajuće kuće da bi zaključio ugovor.

Zlu ne trebalo, a još je i besplatno. Ove godine na Ivanjdan grad je tukao kukuruz. Šteta nije bila velika ali se ipak odrazila na visinu prinosa. Nisam osigurao kukuruz, pa sada nisam propustio priliku da to učinim sa pšenicom – kaže Ćosić.

Osim što je obezbedila besplatno osiguranje useva, lokalna samouprava je 1,5 milion dinara izdvojila za nabavku protivgradnih raketa.

alo.rs / macvanski.info