Ministarka Vujović potpisala ugovore za sufinansiranje projekata za čistiji vazduh širom Srbije

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava za realizaciju projekata zamene kotlarnica u javnim ustanovama i individualnih ložišta u domaćinstvima širom Srbije, u cilju unapređenja kvaliteta vazduha.

Vujović je istakla da će Ministarstvo kroz dva konkursa sufinansirati ukupno 47 projekata, dodajući da su danas potpisani ugovori za podršku realizaciji 41 projekta u 35 lokalnih samouprava.

– Ovi projekti su izuzetno važni, jer će omogućiti prelazak na ekološki prihvatljivije energente, što će doprineti unapređenju kvaliteta vazduha širom zemlje. Kroz dva konkursa opredelili smo ukupno 350 miliona dinara, a sredstva će biti prebačena odmah nakon potpisivanja ugovora. Cilj je da zamena kotlova krene odmah po završetku grejne sezone. Želim da zahvalim svim opštinama i gradovima na izuzetnoj saradnji i što su ove godine bili spremniji nego prethodne. Drago mi je što pokazuju veliko interesovanje da donesu ekološki projekat u svoju lokalnu zajednicu – rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine je prošle godine prvi put raspisalo javne konkurse za sufinansiranje zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, kao i ložišta u domaćinstvima.

– Ovi nisu jedini konkursi koje Ministarstvo sprovodi u cilju podrške realizaciji ekoloških projekata u lokalnim samoupravama. U narednim nedeljama čeka nas potpisivanje ugovora i za sufinansiranje projekata pošumljavanja, uklanjanje divljih deponija, kao i za sanaciju devastiranog zemljišta.  Odeljenje koje smo formirali u okviru Ministarstva za saradnju sa lokalnim samoupravama intenzivno radi, i prošle godine smo realizacijom zelenih projekata napravili pozitivan pomak. Očekujem da ćemo u ovoj godini zajedno napraviti još bolje rezultate, za čistiji vazduh i bolji kvalitet života građana – rekla je Vujović.