Mačvanski okrug: Smanjuje se broj obolelih, i dalje nesigurno

Broj obolelih od kovida-19 u Mačvanskom okrugu počeo je da se smanjuje i epidemiološka situacija u celom okrugu se stabilizuje, ali je i dalje nesigurna, izjavila je danas načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Dragana Radojičić.

Ona je na konferenciji za medije u Zavodu za javno zdravlje u Šapcu, rekla da je juče bilo 15 novoobolelih u celom okrugu, od kojih 11 u Šapcu, a po jedan novozaraženi potvrđen je u Loznici, Bogatiću, Koceljevi i Krupnju.

Navela je i da je do sada zabeleženo više od 3.000 obolelih, od kojih je trenutno aktivno obolelih 1.058.

Kako je poručeno na konferenciji, predviđanja su da će za dve do tri nedelje biti dani bez zaraženih u okrugu, a na pitanje kada će se steći uslovi za ukidanje vanredne situacije u Šapcu doktorka Radojičić kaže da još nema odgovor, te da će mere morati da ostanu i nakon ukidanja vanredne situacije.

Do sada je u Mačvanskom okrugu odrađeno više od 15.000 testova, od čega je Zavod za javno zdravlje uradio 22 odsto. Prosek godina obolelih u prvom talasu bio je oko 49, dok je sada taj broj niži i iznosi oko 45 godina, rekla je Radojičić.

V.d. direktora Zavoda za javno zdravlje u Šapcu dr Branko Vujković najavio je otvaranje novih radnih mesta u toj zdravstvenoj ustanovi, kao i otvaranje PCR dijagnostike u kojoj će Zavod obrađivati testove iz Mačvanskog okruga.

„Ministarstvo Zdravlja nam je odobrilo zapošljavanje sedam zdravstvenih radnika u stalni radni odnos i konkurs ćemo raspisati naredne sedmice. Uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, do kraja ove nedelje raspisaćemo i konkurs za zaposlenje devet zdravstvenih radnika na period od šest meseci“, najavio je Vujković.

Tokom prvog talasa obradu PCR testova uzetih na teritoriji Mačvanskog okruga radio je Veterinarski specijalistički institut u Šapcu.

U naredna dva meseca se očekuje da i Zavod za javno zdravlje dobije potpuno novu PCR dijagnostiku.

„Krajem prošle nedelje smo imali posetu delegacije Vlade Srbije i stručnjaka koji se bave PCR dijagnostikom i procenom kapaciteta zdravstvenih ustanova za obradu testova. Zavod za javno zdravlje je ustanova koja je odabrana da se u narednom periodu opremi kako bi se bavila ovom sofisticiranom dijagnostičkom metodom. Očekujemo da ćemo vrlo brzo dobiti obučenog molekularnog biologa i još četiri radnika koji će raditi na PCR dijagnostici“, najavio je Vujković.

Istakao je da je najmanji problem oprema, te da će se ona „dobiti jako brzo“ i dodao da adaptacija i rekonstrukcija prostora počinje uskoro, pa očekuje da u naredna dva meseca sve bude kompletirano i da PCR dijagnostika počne sa radom.

Mačvanski Info / Dnevnik / Foto: Tanjug