Manje nezaposlenih u Loznici: Realizacijom aktivnih mera zaposli se ili angažuje između 800 i 850 lica godišnje

Realizacijom aktivnih mera zapošljavanja zaposli se ili angažuje između 800 i 850 lica godišnje, kažu u lozničkoj filijali Nacionalne službe zapošljavanja koja pokriva Loznicu i tri susedne opštine Mali Zvornik, Ljuboviju i Krupanj.

Ove godine u okviru plana zapošljavanja bile su mere subvencije poslodavcu za zapošljavanje lica na novootvorenim radnim mestima, samozapošljavanja, javni radovi na kojima se angažuje najveći broj lica, stručne prakse, obuke za poznatog poslodavca, obuka za tržište rada, funkcionalno osnovno obrazovanje i program pripravnika sa visokim obrazovanjem i pripravnika sa srednjim obrazovanjem. Subvencije poslodavcu za zapošljavanje koriste mnoge firme, pa je tako poslednje tri godine na taj način jedno lozničko preduzeće angažovalo nešto više od četrdeset lica, a više od 70 odsto njih ostalo je da radi.

Ilustracija
Ilustracija / Foto: Shutterstock

Ove godine su u sklopu obuke za poznatog poslodavca koje organizuje NSZ četiri osobe prošle obuku za šivača obuće, u toku je obuka deset nezaposlenih žena za geronto-domaćice za koju je bilo veliko interesovanje, a do kraja godine planirane su obuke za krojenje i šivenje za deset i obuku za pletenje, koju će pohađati šestoro polaznika. Grad Loznica u saradnji sa NSZ podstiče zapošljavanje i u lokalnom budžetu poslednjih godina za to izdvaja značajna sredstva. U okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja ove godine je iz budžeta Loznica izdvojila 20 miliona dinara, koliko i NSZ. U okviru toga opredeljena su sredstva za subvencije poslodavcu za 27, preko javnih radova bilo je angažovano 136 osoba, a 19 u programu stručne prakse. U Loznici se naredne godine očekuje početak rada dva velika strana investitora kineskog ‘’Minta’’ i američko-belgijskog ‘’Adineta’’ što, očekuje se, dodatno treba da smanji broj nezaposlenih.

Na nivou lozničke filijale prema podacima iz oktobra 2019. evidentirane su 13.053 nezaposlene osobe, u Loznici 8.136, Krupnju 1.603, Ljuboviji 1.674 i Malom Zvorniku 1.640. Inače, na ovogodišnjem prolećnom Sajmu zapošljavanja u organizaciji lozničke filijale NSZ, na kome je 38 poslodavaca ponudilo oko 400 radnih mesta različitih profila, saopšteno je da na evidenciji ima 9.300 Lozničana, a ukupno 14.722 osoba tako da je poslednjih meseci osetno smanjen broj nezaposlenih osoba.

Kurir.rs / T. Ilić / macvanski.info