Lozničani mogu da se upoznaju sa planom eksploatacije jedinstvenog minerala!

Lozničani koji žele više informacija o Projektu ‘’Jadar’’, eksploataciji i preradi jedinstvenog minerala jadarita, imaće mogućnost to da učine narednih mesec dana, tačnije sve do 24. decembra u zgradi gradske uprave.

Naime, od juče (25.11) pa narednih meseca na javnom uvidu su Nacrt Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita ‘’Jadar’’ i Izveštaj o strateškoj proceni njegovog uticaja na životnu sredinu. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je ovaj javni uvid koji će biti moguć svakog radnog dana od 7 do 15 časova u Loznici, Odeljenju za planiranje i izgradnju, na internet stranici tog ministarstva, ali i Opštini Krupanj, u Odseku za sprovođenje objedinjene procedure, planiranje i izgradnju.

Kako je navedeno primedbe na Nacrt Prostornog plana i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja fizička i pravna lica mogu dostaviti u pisanoj formi gradskoj upravi u Loznici i opštinskoj u Krupnju tokom trajanja javnog uvida, kao i direktno Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Sektor za prostorno planiranje i urbanizam, najkasnije do 24. decembra.  U velikoj sali grada Loznice javna prezentacija planskog dokumenta biće održana 11. decembra, od 11 časova, a tri sata kasnije i u sali na Brezjaku.

FOTO: T. ILIĆ

Područje Prostornog plana obuhvata površinu od gotovo 294 kvadratna kilometra, na teritoriji Loznice 17 katastarskih opština – Runjani, Lipnica, Bradić, Brnjac, Gornje i Donje Nedeljice, Simino Brdo, Cikote, Šurice, Lipnički Šor, Veliko Selo, Jarebice, Draginac, Slatina, Korenita, Grnčara i Stupnica, ukupno gotovo 194 kvadratna kilometra, a u Krupnju katastarske opštine – Kostajnik, Brezovice, Krasava, Dvorska, i Cerova. Početkom oktobra, na sastanku premijerke Ana Brnabić sa predstavnicima kompanije ‘’Rio Tinto’’, koja radi na razvoju projekta ‘’Jadar’’, istaknut je značaj jedinstvenog ležišta jadarita i očekivanog okončanja višegodišnje faze geoloških istraživanja početkom sledeće godine.

‘’Rio Tinto’’ je tokom tog perioda investirao u više od 300 bušotina i obradio više od 200 kilometara jezgra. Kompanija je do sada uložila i opredelila više od 200 miliona dolara u razvoj projekta ‘’Jadar’’, a konačna investiciona odluka očekuje se tokom 2021. godine. Projekat ‘’Jadar’’ podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita.

FOTO: T. ILIĆ

Očekivani krajnji proizvodi su borna kiselina i litijum karbonat, neophodne za proizvodnju litijumskih baterija koje napajaju vozila, računare, mobilne telefone i industrijske sisteme. Ležišta litijum-borata svetske klase dotad nepoznatog minerala jadarit otkrio je “Rio Tinto” kod Loznice 2004, a od početka njegove eksploatacije mnogo se očekuje ne samo u lozničkom kraju nego i državi, a sam predsednik Aleksandar Vučić je početkom godine, tokom jedne od poseta Loznici, rekao da je jadarit ‘’jedna od najvećih nada za Srbiju’’.

Kurir.rs / T. Ilić / Foto: T. Ilić / macvanski.info