Loznica vodi bitku protiv divljih deponija

Loznica godinama nastoji da reši problem divljih deponija, ali se nije lako izboriti sa onima koji nemaju svest o značaju očuvanja životne sredine nego svakojako smeće bacaju gde im padne na um i tako ugrožavaju šume i reke.

FOTO: KURIR/T.ILIĆ

Kako bi znali da čime se bore u lozničkom KJP ‘’Naš dom’’ uradili su katastar divljih deponija sa tačnim lokacijama, procenom njihove površine, vrstom i količinom otpada na njima, a ove godine nameravaju da krenu sa uklanjanjem najkritičnijih.

Prema tom dokumentu u 56 mesne zajednice na području Grada Loznice postoji 46 lokacija na kojima su evidentirane divlje deponije. Njihova ukupna površina, kako je procenjeno, zauzima oko 20.500 metara kvadratnih, a na njima se nalazi gotovo 38.000 metara kubnih raznih vrsta otpada.

FOTO: KURIR/T.ILIĆ

Pristup je moguć do 39 mesta, dok je do preostalih ’’veoma težak’’. Na divljim deponijama uglavnom preovlađuje čvrst otpad, ostaci jela, voća i povrća, kuhinjski otpad, hartija, tekstil, razne vrste ambalaža (karton, drvo, metali, staklo, plastika), automobilske gume, porcelan, keramika, kabasti otpad, razni delovi nameštaja, otpad iz trgovačkih radnji, ugostiteljskih objekata kao i građevinski i životinjski otpad.

U katastru divljih deponija na 52 strane su navedene lokacije na kojima se nalaze, površina i količina otpada uz fotografije. U KJP ’’Naš dom’’ kažu da je u međuvremenu na nekim mestima sigurno više otpada nego u vreme evidentiranja, ali da je važno da imaju predstavu gde se šta nalazi. Na listi su manje, od svega nekoliko kvadrata, do velikih deponija kao što je ona od oko 2.800 metara kvadratnih, sa 5.600 kubnih metara stakla, plastike, građevinskog i životinjskog otpada u Lipničkom Šoru, ili ona kod Zaobilaznog puta, gde se na tri hiljade kvadratnih metara nalazi tri puta više kubnih metara bačenog građevinskog otpada, tekstila i nameštaja.

– Divlje deponije su veliki problem ne samo Loznice već gotovo svih mesta u Srbiji. Ove godine planiramo da krenemo sa uklanjanjem onih koje su najveće. Nabavili smo dovoljno mehanizacije čime ćemo ovaj, inače, skup posao izvesti nešto jeftinije jer ćemo ga raditi sami – kažu u ovom komunalnom preduzeću.

Osim borbe sa divljim deponijama Loznica od 2011. neprekidno radi faznu sanaciju gradske deponije koja ima status uređenog smetlišta. Ove godine biće urađena deseta faza za koju je iz gradske kase planirao 27,2 miliona dinara od kojih bi deo novca trebalo da bude iskorišćen i za uklanjanje dela divljih deponija. ’’Naš dom’’ je još 2007. uradio katastar divljih deponija i tri godine kasnije je sa njim konkurisao u projektu ‘’Očistimo Srbiju’’ Fonda za zaštitu životne sredine.

Od tada evidentirane 42, očišćene su 22, od kojih većina više nije formirana pošto su te sredine obuhvaćene zonom obaveznog iznošenja komunalnog smeća. Trenutno u Loznici ta zona obuhvata oko 60 odsto domaćinstava, a plan je da se radi na njenom daljem proširenju.

Macvanski.info / Kurir.rs ( T.Ilić )

Akcebet
- Restbet - Trendbet