Loznica ove godine finansira 75 sportskih klubova

U ovogodišnjem gradskom budžetu izdvajanja za sportske klubove iznosiće 60 miliona dinara, ona nikada nisu bila veća, a u odnosu na prethodnu uvećana su za petnaest miliona, kažu u gradskoj upravi.

Loznica ove godine finansira 75 sportskih klubova, a ovde ističu da se od 2012. nijedan loznički sportski klub nije ugasio.

FOTO: LOZNICA

Kako je izjavio Nenad Radić, član Gradskog veća zadužen za sport, pored 60 miliona dinara direktnih sredstva koja će biti plasirana sportskim klubovima, oni koji se bave dvoranskih sportovima dobijaju više od deset miliona dinara pošto nijedan klub neće plaćati termine za treninge i utakmice.

„Grad godišnje rad Ustanove za fizičku kulturu ‘’Lagator’’ pomaže sa između 50 i 60 miliona dinara, tako da su na godišnjem nivou ulaganja u sport veća od 130 miliona dinara. Prošle godine u hali ‘’Lagator’’ su uređene tribine, zamenjeno je svih 1.800 stolica i obnovljen mokri čvor namenjen za publiku, prethodno je promenjen kompletan parket, uloženo 11,5 miliona dinara iz budžeta grada, nabavljeni su profesionalni koševe, koji imaju FIBA sertifikat kao i profesionalni rukometni golovi. ‘’Lagator’’ je kompletno sređen i ispunjava uslove za odigravanje međunarodnih utakmica dvoranskih sportova. Sređivanje ove hale značajno je, kažu u gradskoj upravi, i zbog toga što se najviše dece baš i bavi dvoranskih sportovima. Loznicu čekaju i velika ulaganja u sportsku infrastrukturu, podsećaju u gradskoj vlasti, jedan je od gradova Srbije u kojima će biti sagrađen fudbalski stadion po UEFA 4 standardima, sa oko osam i po hiljada mesta, vredan oko 20 miliona evra, a početak radova očekuje se ove godine. Veliki značaj daje se i sportu u školama pa će ove godine početi izgradnja, odnosno adaptacija fiskulturnih sala u osnovnoj školi u Jadranskoj Lešnici i lozničkoj Gimnaziji, a u završnoj fazi je sređivanje planske dokumentacije za gradnju fiskulturne sale i u srednjoj Ekonomskoj školi. Loznica je poznata kao grad boksa, lani vicešampion, a pretprošle godine državni prvak, fudbala, košarke, rukometa, ima ženski fudbalski klub, ragbi klub, a od nedavno i novoosnovani atletski klub, tako da ima uslova za bavljenje svim sportovima osim vaterpola. To bi u bliskoj budućnosti trebalo da se promeni pošto su planovi da u blizini postojeće sportske hale, otvorenog gradskog bazena i budućeg stadion, u naredne tri do pet godina iza SC ’’Lagator’’ osim atletskog stadiona bude urađen i zatvoreni bazen“,rekao je Radić.

FOTO: PRINTSCREEN

Strategija lokalne samouprave je „Sport za sve“ Procenjuje se da se u Loznici između tri i četiri hiljade dece aktivno bavi sportom, a stvaraju se uslovi da ih narednih godina bude i više.

Macvanski.info / Kurir (T.Ilić)