Lokalna samouprava u Malom Zvorniku pruža punu podršku razvoju pčelarstva u opštini

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, gostujući, 09. marta ove godine, na redovnoj godišnjoj skupštini Udruženja pčelara „Matica“ iz Malog Zvornika, izjavio je da Mali Zvornik ima odlične uslove za bavljenje stanovništva pčelarstvom i da pomenuta grana poljoprivrede predstavlja jednu od razvojnih šansi ove lokalne zajednice.

 On je saopštio da je u skladu s tim u protekloj godini, na ime podrške pčelarima, iz budžeta opštine izdvojeno oko 2,5 miliona dinara i najavio dalju punu podršku lokalne samouprave razvoju pčelarstva u opštini.

Prema Jevtićevim rečima, u 2018. godini, putem subvencija za poljoprivrednike, u iznosu do 150.000 dinara po gazdinstvu, opština Mali Zvornik za 17 pčelara dodelila je ukupno 1.865.181 dinara bespovratnih sredstava, na ime refundiranja 70 % troškova investicija uloženih u unapređenje pčelarske proizvodnje.

Po ovom modelu, podrška lokalne samouprave pčelarima predviđena je i u 2019. godini.

Za sufinansiranje projekata i programa Udruženja pčelara „Matica“, koje okuplja oko 80 registrovanih pčelara iz Malog Zvornika, protekle godine iz lokalnog budžeta izdvojeno je 504.500 dinara.

Navedenim sredstvima finansirani su projekti zaštite pčela, nabavke i sadnje medonosnog bilja, kao i redovne aktivnosti udruženja.

Predsednik opštine rekao je da lokalna samouprava i u tekućoj godini namarava da, putem konkursa za sufinansiranje projekata od javnog interesa, podrži rad ovog, za sada jedinog, udruženja pčelara u Malom Zvorniku.

On je istakao da će opština podržavati rad pčelara i ubuduće, jer je pčelarstvo sektor koji ima veoma važnu ulogu u obezbeđivanju kvalitetne hrane i očuvanju zdrave životne sredine, a može značajno da doprinese ekonomskom osnaživanju i napretku zajednice.

„Predeli na teritoriji naše opštine obrasli su raznovrsnom vegetacijom, pogodnom za obavljanje pčelinje paše, u čijoj blizini nema industrijskih zagađivača, što predstavlja odlične preduslove za gajenje i očuvanje pčelinjih društava i dobijanje kvalitetnog meda“, rekao je Jevtić.

Na području Malog Zvornika, prema nezvaničnim podacima, oko 150 domaćinstava ima pčele. Od tog broja, oko 100 njih su registrovana poljoprivredna gazdinstva, koja se bave pčelarstvom.