Krsmanovićeva kuća (Zgrada „Borova“) u Šapcu

Krsmanovićeva kuća  ili zgrada „Borova“ se nalazi u strogom centru Šapca, na raskrsnici dve centralne ulice Gospodar Jevremove i Masarikove.

Krsmanovića kuća u ulici Masarikova broj 2, jedno od najreprezentativnijih dela prve faze srpskog akademizma, prepoznatljiv je simbol  Šapca,  sagrađena je 1891. godine, kako je i zabeleženo na pročelju. Svojim položajem i značajem ova zgrada dominira centrom grada, a građena je kao poslovno-stambeni objekat koji u prizemnom delu sadrži nekoliko velikih lokala, dok je sprat predviđen za stanovanje. Ovo reprezentativno zdanje bilo je miraz, supruge beogradskog veletrgovca i izvoznika Dimitrija Krsmanovića, Jovanke Topuzović iz Šapca. Zgrada je značajna ne samo kao kulturno-istorijski spomenik već i kao vredan objekt srpske arhitekture, izgrađen u zadnjoj deceniji XIX veka. Izvedena je po planovima Jovana Ilkića, jednog od najplodnijih srpskih arhitekata u XIX veku. Objekat ima naročit značaj i u tom smislu što je dobar primer filantropije svog vremena, jer je Jovanka Topuzović koja je kuću dobila u miraz od oca, inače čuvenog šabačkog trgovca, izdavanjem dućana opremala siromašne devojke za udaju pokazavši nesebičnost i samilost.

Nakon gradnje u kući je bilo smešteno Drinosavsko kolo jahača Knjaz Mihajlo, a potom Trgovačka omladina Šapca. Poslednji od naslednika iz porodice Krsmanović, kako bi ostala zaštićena i sačuvana, poklonio je kuću državi. Objekat je pod zaštitom države od 1985. godine kao spomenik kulture. U novijoj istoriji po prodavnici „Borovo“ koja se duže vreme nalazi u prizemlju odomaćio se i naziv zgrada „Borova“.

Zdanje je sazidano na uglu Masarikove i Gospodar  Jevremove ulice, na regulacionim linijama, u stilu akademizma, sa reprezentativno obrađenim fasadama. Treća, ugaona fasada je sa širokim portalom za poslovni prostor u prizemlju, balkonom iznad na koji vode vrata, a u samom vrhu, u nivou krovnih ravni, postavljena je bila reprezentativna kupola, koja je uništena u Prvom svetskom ratu, zajedno sa nizom slobodnostojećih figura koje su bile postavljene na vrhu visoke atike duž obe ulične fasade. Levo i desno od ugaonog fronta nalaze se po dve dekorativne niše sa alegorijskim figurama boginje Flore, između kojih je po jedan visoki lučni prozorski otvor. Na spratnom delu su udvojeni prozorski otvori čija ukupna širina odgovara širini izloga u prizemlju. Po sredini fasade iz Masarikove ul. postavljen je visoki lučno zasveden prolaz za dvorište objekta u kome je smešten ulaz za spratni deo građevine.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima  grada Šapca,  u okviru projekta „Šabac grad kulture“  za 2021. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.