Ko o čemu Zelenović o poštenju? Šabački Trg kao fušeraj i plagijat plagijata „Alibabe Zelenka“!?!

Ko o čemu Đilas o poštenju, ili Boško o antifašizmu, ili „Zelenko“ iz Šapca o Trgu u rodnom mu gradu. Još od kada je izvršio desant na tek renovirani Trg republike u Beogradu, „Zelenka“ brige more dal  su ga Beograđani preskupo platili? Preciznije, da je “neko” ko, naravno, nije deo njegovog udruženja, nasankao naivan narod u glavnom gradu i uvalio im betonske blokove umesto granitnih ploča. I pokupio debelu razliku u novcu.

Jer, ako iko zna kako se kreću cene betona na tržištu, to je upravo on! Gradonačelnik Šapca! Nebojša Zelenović. Ako iko zna kako se friziraju računi, to je takođe on. Isto tako, ako iko zna kako se Trg planiran za pet miliona evra, sreže na svega pola miliona ove valute, to je takođe Nebojša Zelenović. A zna Zelenko i da nasipanje nekoliko kamiona betona, nivelisanje, a potom šaranje nijansama pink boje traje “svega” 75 dana.

Praktično, Nebojša Zelenović javno govori o tome da su ga izvođači radova na Trgu šabačkih žrtava zavlačili dva i po meseca. A kada je prošla ta prva zima pink Trga u Šapcu, osvanuli su krateri. Nalik na one po Zelenkovim tek asfaltiranom ulicama u mesnim zajednicama u kojima su na vlasti njegovi obožavaoci.

“Trg u Šapcu”, kako Zelenović voli da mu tepa, koštao je 20 puta manje od Trga republike u Beogradu. To je naglasio gradonačelnik Šapca, dok je sa nekoliko svojih saboraca pokušao da prodrma letargične Beograđane. Vlast u Beogradu je, time, loša za njih, a to najbolje zna čovek iz Šapca. I zato je za Beograđane najbolje da svrgnu postojeću vlast i, prirodno, dozvole nekome iz “Saveza za Srbiju” da preuzme kormilo.

A da je na vlasti neko koga „Zelenko“ uvažava, Beograd bi dobio Trg psihodeličnog kolorita. Možda ne baš u pink nijansama, da ne ispadne da “Savez za Srbiju” na bilo koji način podržava onu televiziju. Kako se u “slobodarskom” Šapcu potrefilo da opozicionarima omražena boja izdominira, to je za sada misterija. U svakom slučaju, Nebojša Zelenović kaže da je lepota Trga šabačkih žrtava pohvaljena iz daleke Danske.

Onaj horor u centru Šapca je, inače, plagijat Crvenog trga u Kopenhagenu. Šapčani se sprdaju, pa vele da je „Zelenko“ naručio Trg sa “Alibabe”, aludirajući na poznati kineski sajt posredstvom kojeg se često može pazariti felerična roba. Sve u svemu, kada se uporede šabački i beogradski trgovi, onoliko koliko su koštali, toliko i vrede.

E sad, na Trgu šabačkih žrtava bila je planirana i više puta najavljivana podzemna i nadzemna garaža. Na to je Nebojša Zelenović zaboravio. To se vidi i u poslednjem u nizu pisama koje je sa tavana Međuopštinskog istorijskog arhiva, Zelenović uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Da zlo bude veće, gradonačelnik Šapca je svaki put kada je Trg u gradu u kojem je rođen, odrastao, a sada stoluje, slagao kako se ta zona zove.

Te “Centralni trg u Šapcu”, te “Trg u Šapcu”, te “Šabački trg” … ni u jednom od svojih „palamuđenja“ što u pismima Aleksandru Vučiću, što medijima, Nebojša Zelenović nije upotrebio “krsno ime” onoga što je koštalo 20 puta manje od onoga u Beogradu. Ni pomena garaže, što je, kao što rekosmo, u više navrata obećavano kao, ni manje ni više, nego kapitalna investicija. Nije pomenuo ni rupe u betonu koji je nagrizao sneg. Ali zato, Zelenović je pomalo prostački Aleksandru Vučiću morao da se pohvali i veličinom. Razume se, šabački je veći.

U dnevnom listu “Danas”, 16. septembra, objavljen je članak o Zelenovićevom trgu, 20 puta jeftinijem od beogradskog. Već sam naslov ne sluti na dobro. “Šabački trg je planiran i građen po meri građana”. U članku se između ostalog kaže:

“Gradski trg izgrađen je jeftinim građevinskim materijalom, betonom, a jedan deo ofarban je pastelnim bojama. Gradnja je trajala svega 75 dana, koštala je 400.000 evra, a sto hiljada evra dato je za fontanu. To znači da je šabački trg, koji je veći od beogradskog Trga republike, koštao, kako je to nedavno Nebojša Zelenović rekao u Beogradu, dvadeset puta manje i nije bilo nekih reklamacija i nefunkcionalnosti …”

Piše još tu da se po “šabačkom Trgu” mogu voziti bicikli, trotineti … postavljene su klupe za odmor, tu se opraštaju predškolci od svojih vaspitačica, maturanti plešu, a, kako je u članku poentirano tu se organizuje Zona Novog Optimizma “skupovi po ugledu na staru Atinu i otvorenu demokratiju.”

Ispod članka u “Danasu” piše:

“Tekstovi su deo projekta „Šabac Šapčanima – Za kvalitetniji život“, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.”

Plagijat stare Atine, Trg koji je plagijat Trga u Kopenhagenu, najavljuje se centar koji će biti plagijat centra Beča. Imaju Šapčani i mural naslikan kičicom “umetnika” kojeg je Zelenović poodavno postavio da bude zadužen za vizuelni identitet grada. Za taj mural se ispostavilo da je plagijat Gerharda Rihtera.

I sve je to, po mišljenju Nebojše Zelenovića, po meri Šapčana. Jeftini materijali, skupa izrada, fušeraj, bedne kopije kojih bi se postideo i priučeni plagijator iz Kine…