Kako su se zagubili stanovi u Šapcu

U evidenciji grada, prema nalazu DRI, na kraju 2015. godine je bilo 72 stana, a sa 31. decembrom ove biće ih 38 – Deceniju i po nije utvrđivan niti naplaćivan zakup.

Gde se nalaze 72 stana u Šapcu kojima gazduje gradska uprava, a za njih ne naplaćuje zakup, što je utvrdila Državna revizorska institucija? U kakvom su stanju, kolike su kvadrature, ko u njima živi, i konačno – ko je odgovoran za kršenje Zakona? Na ova pitanja, više meseci, od obelodanjivanja izveštaja DRI, odgovore traže i opozicione političke stranke i mediji. I na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta, vladajuća koalicija predvođena strankom Zajedno za Srbiju (ZZS), odbila je predlog opozicije da se rasprava na neugodnu temu uvrsti u dnevni red.

Nešto se, ipak, delimično saznalo, jer je gradska uprava od Skupštine grada (u ponedeljak) tražila i dobila saglasnost da proda jedan od spornih stanova – od 51 kvadrat u Ulici Jove Kursule 4, kao i poslovni prostor iste površine u Karađorđevoj 5, obe nekretnine u strogom centru.

„Grad Šabac, od 2001. godine, nije utvrđivao niti naplaćivao zakup stanova kojim raspolaže, a prema poslovnim knjigama, na dan 31. decembra 2015. u evidenciji ima 72 stana, koja se koriste bez plaćanja zakupa, što je suprotno članu 49. stav 3. Zakona o budžetskom sistemu“, navedeno je na 29. strani izveštaja DRI o reviziji završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja grada Šapca.

U toku revizije, kaže se dalje u izveštaju DRI, Odeljenje za finansije je dopisom od 15. avgusta 2016. obavestilo lica koja koriste stanove o iznosu obračunate zakupnine. Grad Šabac je naveo da je izvršio usaglašavanje zaključenih ugovora o otkupu stanova sa knjigovodstvenom evidencijom i utvrdio da od 72 stana treba da isknjiži 10 s obzirom da su zaključeni ugovori o otkupu, a da je pet stanova koje ima u evidenciji srušeno. Navedeno je da su poslati pozivi licima koji se vode u evidenciji „kako bi se identifikovali― i zaključili ugovore o zakupu stana“.

Odgovarajući na prozivke odbornika SNS, načelnik gradske uprave Milan Vasić je na sednici Skupštine saopštio da je Grad zaključno sa 31. decembrom 2017. godine u evidenciji imao 48 stanova, od kojih su 23 u zakupu osoba čija imena ne može da kaže, da je pet stanova dato Centru za socijalni rad, da je sedam bez ugovora o zakupu, jer su neki u postupku restitucije, a neki u sporu pred Upravnim sudom, da su tri strana prazna i da je deset u postupku otpisa. Obzirom da će deset stanova biti otpisano, Grad će na kraju 2018. godine imati na evidenciji 38 stanova.

„Sve su to stanovi od 10 do 46 kvadrata. Grad je od zakupa u 2018. godini ukupno prihodovao 808.384 dinara“, naveo je Vasić, izvinjavajući se javnosti što je u ranijim medijskim izjavama sporne nekretnine nazvao „udžericama“.

„Vi ste svetski šampioni! Za tri godine ste izgubili skoro polovinu stanova: od 72 koliko je bilo na kraju 2015. na kraju 2018. će biti 38. Gde nestadoše 34 stana! Da li ste ih dali sportskim klubovima, da li ste ih prodali… Šest meseci krijete informaciju gde su stanovi koje je pronašao revizor, ko u njima živi, da li se naplaćuje zakup…“, naglasio je šef odborničke grupe SNS dr Aleksandar Pajić.

Naprednjaci su ekspresno preračunali ukupnu naplaćenu zakupninu u visinu prosečne kirije i došli do podatka da je to 2.900 dinara mesečno po stanu!

– Niko ništa nije oteo. Pogrešno knjiženje traje nekoliko godina, i posle upozorenja revizora rešili smo da stvari isteramo na čistinu. Isknjiženi su oni stanovi koji ne postoje ili su razmenjeni pre 30 godina. Slažem se da je zakupnina mala, ali je ona određena Zakonom. Zato, kada se dokopamo nekog stana iz te mase, trudimo se da ga prodamo, jer je to racionalnije, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Vladajuća većina izglasala je predlog da budu otuđeni i stan u Jove Kursule i poslovni prostor u prizemlju zgrade u Karađorđevoj, koji se nalazi odmah uz zdanje Eparhije šabačke, a u kojem je donedavno bila Turistička organizacija Šapca. U obrazloženju je navedeno da je odlukom o budžetu, kao prihod grada, planiran i prihod od prodaje nepokretnosti u javnoj svojini.

PREUZETO SA: https:mmijuskovic.home.blog