Kako će izgledati auto-put koji spaja Mačvu i Srem: Tri deonice, 77 kilometara, petlja kod Hrtkovaca i novi most preko Save

Izgradnja auto-puta i brze saobraćajnice koje će povezati Rumu, Šabac i Loznicu počela je svečano juče na obali Save kod Šapca, gde će se podići novi most u dužini od 1.327,5 metara.

Na toj početnoj tački radova nalaziće se baza i punkt na tri hektara, a ukupna dužina obe saobraćajnice je 77 kilometara, dok je procenjena vrednost realizacije projekta 467,5 miliona evra. Izvođač radova je azerbejdžanska kompanija „Azvirt“. Projekat je podeljen na tri deonice: auto-put Ruma – Šabac dužine 21,14 kilometara, zatim most preko reke Save dugačkog 1.327,5 metara i brzu saobraćajnicu Šabac – Loznica dužine 54,58 kilometara. Te tri deonice spojiće sremski i mačvanski okrug krajem 2023. godine.

Ukupna dužina obe saobraćajnice je 77 kilometara, a vrednost projekta 467,5 evra
Ukupna dužina obe saobraćajnice je 77 kilometara, a vrednost projekta 467,5 evra

– Trasa će zaobići sela Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Jarak, što će rasteretiti ulice u ovim naseljenim mestima. Ispred Hrtkovaca biće izgrađen nadvožnjak s petljom, pošto će se autoput ovde ukrstiti sa državnim putem Ib reda broj 20, a zatim će u luku zaobići ovo i sledeće selo Jarak, ostavljajući ih s leve strane. Počev iz pravca Šapca, autoput će ići stranom sela Klenak bliže reci Savi, ostavljajući ovo mesto, kao i susedno Platičevo s desne strane. Nova trasa svuda ide kroz njive i nigde se ne ukršta s postojećom prugom Zvornik – Šabac – Ruma – naglašavaju u „Koridorima Srbije“.

Kako stoji u ugovoru koji je potpisan 19. novembra, brza saobraćajnica prema Loznici takođe će zaobići sva naseljena mesta, kroz koja gotovo celom dužinom prolazi postojeći državni put Ib reda broj 26.

 Nova brza saobraćajnica će s desne strane ostaviti Tabanović i Štitar, a s leve Majur, Slepčević, Duvanište, Petlovaču, Ribare, Prnjavor, Novo Selo, Lešnicu, Jelav i Lipnički Šor. Trasa puta ići će bliže reci Drini i završiće se u Lozničkom polju, zapadno od gradskog naselja Loznica, kod graničnog prelaza Trbušnica – piše u dokumentu.

Svečanosti otvaranja radova na obali Save prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, zamenik predsednika azerbejdžanske kompanije „Azvirt“ i ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov.

Potpisan ugovor za Moravski koridor

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i predstavnici kompanije „Behtel Enka UK Limited“ Majkl Vilkinson i Mehmet Tara potpisali su juče komercijalni ugovor o izgradnji Moravskog koridora. Moravski koridor, odnosno auto-put Pojate – Preljina, koji će povezati Čačak, Mrčajevce, Adrane, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Stopanju, Kruševac, Ćićevac i Pojate biće dug 112,3 kilometra. Radovi će se izvoditi sukcesivno. Do kraja 2021. godine, prema ugovoru, biće završena deonica Pojate – Kruševac, do kraja 2022. deonica Kraljevo – Čačak i konačno deonica Kruševac – Kraljevo krajem 2023.

Mačvanski.info / Foto: Ras Srbija