Jovica Stanišić agent CIA!? Haška ujdurma u režiji „Forin Ofisa“, jer ponovo pada optužnica Tužilaštva…

U nedostatku argumenata, nepobitnih dokaza, a posebno svedoka – Tribunal u Hagu izvodi nedopustive jezičko-pravne akrobacije, uzimajući kao neoborive dokaze štiva iz memoarskih knjiga bivših zapadnih diplomata – koje usput rečeno nisu ni dobile „zeleno svetlo“ od pretpostavljenih,  britanskog „ Forin Ofisa“!?

Ovako bi se u najkraćem mogla objasniti vest koja se pojavila u našim medijima, povodom svedočenja bivšeg britanskog ambasadora u Srbiji, ser Ajvora Robertsa na sudu u Hagu, gde je u toku ponovljeno suđenje bivšim čelnicima srpske DB, Jovici Stanišiću i njegovom zameniku Franku Simatoviću:

Naime, ser Roberts je na sudu citirao iz svoje knjige deo u kome kaže da je Jovica Stanišić, u vreme dok je bio šef srpske DB i jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića bio tajni agent CIA?! Doduše, na podpitanje tužioca Daglasa Stringera, da pojasni poreklo takve informacije, svedok se povukao, govoreći da mu  britanska vlada „ nije dozvolila da govori o takvim stvarima“, pozivajući se na njegovu obavezu čuvanja službene tajne!?

Inače, ser Robertson je u knjizi koju je objavio 2016.godine, pod naslovom „ Razgovori sa Miloševićem“, objavio je, da je  „ Stanišić tajni agent CIA“… Dodatnu pometnju je izazvala informacija, da je ovo britanski diplomata izjavio kao svedok odbrane, odnosno svedok optuženog Jovice Stanišića?

O čemu se zapravo radi? Kako Stanišić zbog sudskog postupka koji je u toku, ima obavezu da ne govori za medije, iz njegovog pravnog tima dobili smo sledeće pojašnjenje kompletnog slučaja, koji je, kako to oni tvrde, srpska javnost dočekala senzacionalistički, uopšte ne vodeći računa koliko to može imati  teške posledice po sudski postupak i novi pokušaj da se Srbija osudi pred Međunarodnim sudom za nekakvi Udruženi zločinački postupak:

  • Zaista je ser Robertson tokom boravka u Beogradu, na mestu ambasadora Velike Britanije ( period od 1994. Do 1997.) imao veliki broj susreta i razgovora u četiri oka sa Slobodanom Miloševićem – tvrde u pravnom timu Jovice Stanišića. – I to nije nikakva tajna, kao i činjenica da mu „Forin Ofis“ nije dozvolio objavljivanje tih razgovora u memoarskoj knjizi, što je on ipak učinio! Nama se učinilo, da deo tih zapisa možemo iskoristiti  za našu odbranu pred sudom, pa otuda ta priča da je on svedok odbrane? Ali, ser Robertson,  verovatno pod dodatnim pritiskom „Forin Ofisa“, jer je bez odobrenja publikovao službene razgovore sa Miloševićem, morao je da im učini dodatne ustupke?! Tako se desio kontraobrt direktno na sudu! Ser Robertson čini („zna se kome“) ustupak Tužiocu, čija je optužnica opet na staklenim nogama!? Zato se sada lansira priča o Stanišiću kao „ tajnom agentu CIA“, a da zato nije ponudio ni jedan, makar polovični  dokaz?!