Italijanska obuća iz Vladimiraca

U Opštini Vladimirci, prema podacima Nacionalno službe, nezaposleno je oko 840 meštana. U toj varošici godinama posluje italijanska kompanija “Prodžeti“ koja proizvodi obuću, a posle završetka radova na operamanju prve industrijske zone, svi se nadaju dolasku novih investitora.

Više do 1.000 gornjih delova obuće za poznati svetski brend, sašije se svakog dana u Vladimircima. U najvećoj kompanija u varošici, zaposleno je 350 radnika.

„Primanja su redovna, u odnosu na neka druga možda nisu savršena, ali su dobra“, Znači mi dosta, jer sam prvo blizu, nemam prevoz da se maltretiram. Ovde sam skoro već tri godine. Radim na ringlovači i zumbanju“,“Mnogo je teško, jer ako ima felera, moram da stignem da sparim, u krojačnicu da se vrati na vreme da traka ne ostane prazna“, pričaju anketirani radnici.

Italijanske kompanije zauzimaju značajno mesto u srpskoj privredi. Dobra saradnja sa lokalnim samupravama i kvalifikovana radna snaga, ključni su za dolazak investitora.

„Veoma smo zadovoljni kvalitetom na koji smo naišli ovde, kao i saradnjom sa lokalnom zajednicom. Trudimo se ne samo da zadržimo nivo koji smo postigli, već da napredujemo u svakom smislu i da se širimo“, kaže Romano Rosi, jedan od vlasnika kompanije “Prodžeti“

„Mi smo drugi po redu partner Srbije , kada su u pitanju proizvodnja i izvoz. Imamo ovde preko 600 kompanija“, kaže Karlo Lo Kašo, ambasador Italije.

Pored plodnih oranica od kojih živi većina meštana, uređuje se prva industrijska zona na površini od 5 hektara. Infrastrukturno opremanja biće završeno do kraja godine.

„Da nam mladi ne odlaze, da ostanu ovde da se zaposle. Jedan proizvodni pogon od stotinak zaposlenih, ako Bog da da bude i više, u svakom slučaju bi dobro došao ovde za ovo naše područje“, objašnjava Milorad Milinković, predsednik Opštine Vladimirci.

Želja predstavnika italijanske kompanije je da se u srednjoj školi uvede smer – izradjivač gornjih delova obuće, a nadležnih iz Opštine da u njihovo mesto dođe još investitora iz te zemlje.

RTS / Macvanski.info / Foto: Shutterstock