GRAĐANI ŠAPCA: Imamo samo jedan zahtev, a to je da Zelenović, ali i kompletno gradsko rukovodstvo podnesu ostavke

U centru Šapca održan je do sada najmasovniji skup građana nezadovoljnih politikom i radom gradonačelnika Nebojše Zelenovića. Oni se na istom mestu okupljaju svakog radnog dana od 7. maja, a u petak je bio 29. put kako su stali ispred zgrade Gradske uprave. Blizu 500 ljudi uzvikivalo je “Zeleni lopove”, “Hoćemo ostavke”, a nisu štedeli ni Dušana Petrovića, mentora aktuelnog šabačkog vlastodršca. Narod ima samo jedan zahtev, a to je da Zelenović, ali i kompletno gradsko rukovodstvo podnesu ostavke.

– Nikada u svojoj slobodarskoj istoriji, Šabac nije imao na čelu ljude koji ne veruju u Srbiju i koji ne veruju u Šabac, a to je situacija sa Nebojšom Zelenovićem i Dušanom Petrovićem. Zadnji njihov odlazak u Peć i podrška onima koji mrze Srbiju je kap koja je prelila čašu. Kao prvi i osnovni razlog zašto gradonačelnik Zelenović treba da podnese ostavku, je što laže svoje građane, ali i svoje partijske saradnike. Zelenović priča o kupovini glasova, a glasove je kupovao upravo on i to za 5.000 i 10.000 dinara. O trošenju budžeta, priča onaj koji je krao budžet. Nebojša Zelenović je osuđen za zloupotrebe budžeta i to samo za 2015. godinu. Pet miliona evra je zloupotrebio Nebojša Zelenović koji priča o poštenju – rekao je dr Boban Birmančević, narodni poslanik.

Kako je naglasio, Šapčani znaju da kada im nešto obećaju gradonačelnik Nebojša Zelenović, Dušan Petrović ili bivši gradonačelnik Miloš Milošević, je teška laž. Šapčani im ne veruju, jer veruju predsedniku Aleksandru Vučiću jer, kako je rekao, što Vučić obeća, on to i ispuni.

– Zadnje obećanje je da će Šabac konačno imati autoput Ruma-Šabac, da će biti izgrađen novi most preko Save, da će biti urađena brza saobraćajnica od Šapca do Loznice. To je obećavano od Drugog svetskog rata. Svi su obećavali i slagali. A kada to obeća Aleksandar Vučić, svi znaju da je to istina i da će autoput Ruma-Šabac biti izgrađen – naglasio je dr Birmančević.

U obraćanju svojim sugrađanima, dr Birmančević se osvrnuo i na usvajanje takozvanog “Tijaninog zakona” kojim neće biti milosti prema počiniocima najtežih krivičnih dela. Upravo taj zakon je izazvao buru u delu javnosti koji podržava “Savez za Srbiju” čiji je jedan od lidera gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Ova grupa nije želela da podrži zakon koji predviđa doživotne zatvorske kazne za ubice dece, trudnica i silovatelje.

A da se gradonačelnik Šapca osim u ogovaranje sopstvene države po belom svetu i sedenje pod zastavama imaginarnih država “razume” i u poljoprivredu, otkrio je Miloje Dragojević, direktor šabačke Poljoprivredne stručne i savetodavne službe.

– Šabac je ponovo iznedrio velikog stručnjaka iz sfere poljoprivrede, odnosno fitofarmacije. Aktuelni gradonačelnik Nebojša Zelenović u sredu se bavio problemom lisnih vaši u Pop Lukinoj ulici! Pa ga ja ovim putem pitam, Nebojša Zelenoviću, glupane nad glupanima, pa zar je moguće da tvoji toliki savetnici nisu mogli pametno da te posavetuju da ne ulaziš u sferu koju ne poznaješ. Zar je moguće, gradonačelniče Šapca, da su te tvoje lisne vaši toliko mutirale za četiri godine tvoje vladavine, da su uspele da pojedu tvoju Kvantašku pijacu preko puta SRC “Feniks”. Samo je ostala tabla od metala na kojoj piše Kvantaška pijaca. Zar je moguće, gradonačelniče odlazeći, da su te tvoje lisne vaši toliko mutirale da su pojele i Centar za voće na kojem ste se pre četiri godine slikali – upitao je Miloje Dragojević.

U preko 45 mesnih zajednica na vlasti su grupe građana koje su podržali šabački naprednjaci. Narod koji tu živi aktuelna gradska vlast ignoriše, a kako čelnici ovih zajednica tvrde, onemogućeno im je i da koriste sopstvena sredstva od povraćaja poreza na imovinu.

– Gradonačelniče, preko 45 mesnih zajednica u kojima je na vlasti SNS nemaju ni dinara. Na jednoj od sednica Skupštine grada Šapca izjavio si: “Evo, vam sada mesne zajednice pa radite sa njima šta hoćete.” Ja ti poručujem gospodine gradonačelniče, izračunaj koliko je predsednika saveta i članova u ovih 45 mesnih zajednica. Ubrzo ćemo doći kod tebe, naći ćemo te ma gde bio, pa ćemo s tobom da doručkujemo, da ručamo, da večeramo, da spavamo, pa opet ujutro da doručkujemo … Pa, da vidimo gde su pare, šta je s parama i dok nam ne vratiš naše pare, mi te napustiti nećemo – poručio je Dragojević.

Po obraćanju govornika, demonstranti su prošetali do “alternativne” Zelenovićeve lokacije, odnosno do zgrade Međuopštinskog istorijskog arhiva. U ovaj prostor, pre nekoliko godina preselio se gradski vrh, da im, kako je objašnjeno, “ne smetaju” sugrađani koji svakodnevno dolaze u zgradu Gradske uprave, po razne izvode i rešenja. Inače, u šabačkom Arhivu je i kancelarija narodnog poslanika Dušana Petrovića.