Fondaciju slavnog Šapčanina, Stanislava Vinavera „finansijski ugušio“ gradonačelnik Zelenović zbog bivšeg „komunističkog cenzora“, Latinke Perović?

Neobično je da se plaća štampanje knjiga Radomira Konstatinovića, koji ima istoimenu Fondaciju, a tradicionalni Vinaverovi dani se i ne spominju!? Zoran Nikolić to dovodi u vezu sa Latinkom Perović, koja je na čelu ove Fondacije i koja dolazi u goste Šapcu…

Pre dve godine u Šapcu je osnovana Fondacija Stanislav Vinaver i održani dani posvećeni ovom slavnom Šapčaninu , da bi se ispostavilo da je sve to samo paravan za trošenje para bez kriterijuma i kontrole.

Kada su pred ve godine održani Vinaverovi dani, manifestacija koja je trebalo da postane tradicionalna, posvećena ovom slavnom Šapčaninu rođenom 1891. godine, niko nije ni slutio da će i Vinaver i njegova fondacija poslužiti za nešto sasvim drugo. Vinaverovi dani se već dve godine ne održavaju, a Fondacija je samo paravan kako bi se trošile pare na nešto što nema veze sa ovim slavnim piscem, prevodiocem, patriotom koji je zaslužan da je Rebeka Vest u svojim putopisima kroz Srbiju, opisala njene divne krajeve i ljude.

To je bio povod da Zoran Nikolić , narodni poslanik u 4 mandata DSS-a u svojstvu građanina uputi otvoreno pismo gradonačelniku Nebojši Zelenoviću, tražeći odgovor zašto je Fondacija Vinaver, pred sajam odštampala 4 toma ,od 34 koliko je obećano, sabranih dela Radomira Kontstinovića , iako već postoji fondacija sa njegovim imenom i zbog čega se Vinaverovi dani više ne pominju!?

-Vi ste gospodine Zelenoviću nesporno deklarisani demokrata i dokazani evropski čovek , koji po sopstvenom priznanju vodi najevropskiji grad u Srbiji. Strazbur Vam dođe kao druga kuća , a poslednjih nekoliko godina pokazali ste i da posedujete neobični senzibilitet za dešavanje i manifestacije u sferi kulture ,umetnosti i nauke – u pomalo ironičnom tonu napisao je pismo gradonačelniku Zelenoviću, građanin Nikolić.
Ta fondacija štampala je 4 toma sabranih dela Radomira Konstatinovića, a najavljeno je još 3o. Za prve knjige izdvojeno je 666. 666 dinara. Čudne li simbolike u cifri. U najmanju ruku sasvim neobično da se štampaju knjige Konstatinovića, koji ima istoimenu fondaciju. A da ništa nije čudno, smatra i Nikolić, koji dovodi u vezu Latinku Perović ,koja je na čelu ove fondacije i njen dolazak u Šabac.

-To je onaj duh drugosrbijanaca koji predvodi Latinka Perović . Tako je Vinaver ostao u senci ove priče – kaže nam Nikolić.

Nije samo to čudno u vezi ove fondacije. Pun naziv fondacije je Fondacija za promovianje demokratskih vrednosti i promovisanje i unapređenje kulture, obrazovanje Stanislav Vinaver. Za predsednika UO odbora Slobodan Ilić iz Valjeva.bivši državni sekretar Ministarstva finasija.

Međutim u registru APR nigde nema fondacije sa ovim imenom. Nigde nema ni izveštaja o radu ove fondacije,što zakon izričito nalaže.
Grad je ove godine doneo odluku da se Fondaciji dodeli 120. 000 dinara. Nikolić se pita zašto nije provedena bilo kakav javna rasprava o tome kako će se novac iz Fondacije trošiti. Nepoznato je i ko još učestvuje u finasiranjeu fondacije, a u ovu rabotu grad je umešao i Gojka Tešića. Pokretača ideje o otvaranju vinaverovske biblioteke, koji je načelu istraživačko-izdavačkog centra.

On je svojevremeno, podseća Nikolić, pred Šapčanima rekao, da je vinaverovska bibliotka najlepša činjenica u srpskoj kulturi, koja se desila u novije vreme.

Ali nije štedeo ni reči hvale za Dušana Petrovića kojeg je nazvao najvrednijim političarem u Srbiji.Kako da nije, kada je davao šakom i kapom tuđe pare, bez ičije odluke, javne rasprave i kontrole, po svom ćefu i željama!? Otuda onih 7 odsto za kulturu kojim se gradonačelnik Zelenović ponosi i telali po celoj Srbiji da je po tome jedinstven.

P.S Pod pritiskom javnosti, gradonačelnik je nateran da održi naučni skup posvećen akademiku Mihajlu Đuriću, Šapčaninu i ove godine. To je uvaženi profesor koji je proteran sa fakulteta, jer se javno protivio dnošenju čuvenih Ustavnih amandmana ,koji su podelili Srbiju, a pokrajine Kosovo i Metohija i Vojvodina dobile samostalnost. Za njegovo izbacivanje zalagala se ondašnji predsednik CK Srbije, Latinka Perović, eto, danas rado viđen gost i evropejac!?

embargo.rs