DRAGIŠA KOVAČEVIĆ: Vrag je odneo šalu u Junajted grupi, građani masovno počeli da otkazuju pretplatu SBB-u i prelaze na MTS

Kao što sam predvideo i o tome u više navrata pisao nalazimo se na korak do okončanja “rata” između Junajted grupe i Telekoma.

Junajted grupa koju čine brojne komapnije i mediji (SBB,Total tv,Telemah,NET TV,N1, Sport klub,novo formirana tv NOVA S…) dugo je vladala medijskom scenom u Srbiji.

Postala je najmoćniji kablovski operator sa blizu dva miliona korisnika,od čije sudbine je zavisio opstanak mnogih domaćih,pre svega,lokalnih medija.Oni su preuzeli ulogu regulatora (REM).Tumačili su zakone kako je njima odgovoaralo i nikada ni jedna inspekcija nije se usudila da kroči u prostorije SBB-a.Ono što je ostalo kao nepoznanica i dilema je pitanje ZAŠTO su  u REM-u,sve ove godine,okretali glavu i nisu sankcionisali operatora koji je bahato kršio zakon i srpski budzet oštetio za desetine milona eura,a lokalne medije doveo do prosjačkog štapa.

Uveren sam da će se neko jednog dana zainteresovati za tu neraskidivu višegodišnju “vezu” izmedju SBB i REM-a. U njihovu kasu slivale su se stotine miliona eura  domaćih kompanija koje su se oglašave na prekograničnim kanlima koji su van pravnog i poreskog sistema Srbije,što je,inače,zabranjeno zakonima o elektonskim medijima i o oglašavanju.Jačali su svoju poziciju,širili mrežu,kupovali i otvarali nove kanale,na kojima su bile najskuplje serije i najvažniji sportski  dogadjaji.

I da se u Telekomu nije pojavio jedan čovek koji je shvatio da se godinama ozbiljno urušava Telekom i da će, ako se nastavi “divljanje” SBB-a najveća državna kompanija brzo nestati.

Vladimir Lučić,koji je slovio za naslednika Branka Radujka,tada nije izabran,otišao je u Crnu Goru i napravio sa Telekom pravi poslovni  bum u nekad bratskoj državi. On je dobio zadatak i odrešene ruke da povrati ugled uzdrmane nacionalne kompanije.

U SBB-u u početku nisu previše ozbiljno shvatili da se u Telekom “nešto” sprema. Prvi put su se oglasili kada je Telekom najavio da će redom kupovati sve manje operatore ističući da “država želi da preuzme kontrolu nad medijima” iako i dalje imaju više od 55% tržišta kablovske televizije.

Ali,što bi rekao naš narod,da je vrag odneo šalu u Junajted grupi su se uverili kada su građani masovno počeli da otkazuju pretplatu  SBB-u i prelaze na MTS i da se u medijskoj strategiji insistira da se,konačno, reši pitanje neovlašćenog emitovanja reklama na prekograničnim kanalima koji se reemituju u kablovskoj mreži SBB-a.

Kada je niški biznismen Srdjan Milovanović kupio TV PRVU i O2 u Junajted grupi su  optužili državu da je ta transakcija plaćena parama Telekoma,koji je u većinskom vlasništvu države.

Istovremeno Telekom pokreće nove tv kanale STAR TV,SUPERSTAR  TV, na kojima se emituju najbolje domaće serije(Besa,Vrata do vrata,Državni službenik…)i neke preuzete su sa TOP kanala(Državni posao). Novi problem za Junajtd grupu stiže sa televizije O2,koja otkupljuje serije po kojima se pročuo TOP kanal ( Ubice mog oca,Konak kod Hilmije,Žigosani u reketu…).

Naši najpoznatiji autori scenaristi,reditelji,producenti,koji su svoje projekte nudili gazdama SBB,sada čekaju ispred vrata Telekoma.

Novi glavni urednik O2 Dragan Karadžic je uvideo da ima premalo domaćeg sporta na nacionalnim televizijama koje su dostupne svim gradjanima,a ne samo onima koji imaju kablovsku televiziju. Proučio je  zakon i uverio  se da kablovski kanali (ARENA i SPORT klub) ne mogu da imaju ekskluzivna prava na SPORTSKE prenose koji se nalaze na LISTI NAJVAŽNIJIH DOGADJAJA.

Već je preuzeo sa Arene utakmice domaće lige,a slična sudbina čeka i SPORT KLUB. Oni su kupili ekskluzivna prava za Srbiju i  sve bivše države na utakmice kvalifikacija za EP i mečeve sa tog šamionata, računajći da će REM i dalje dozvoljavati da se krši zakon, jer pravo  na ekskluzivitet imaju samo televizije čija zona pokrivanja obuhvata  celokupno područje  Republike Srbije i kojima je pristup slobodan (terestrijalne televizije).

Ni jedan od ova dva uslova ne ispunjava Sport klub,a ni NOVA S koja će prenostiti utakmice reprezentacije. Prvi put oštrim saopštenjem oglasio se i RTS,na čijem programu gledaoci koji plaćaju pretplatu,ne mogu da prate fudbalske utakmice reprezentacije koje se nalaze na listi najažnijih dogadjaja,zahtevajući od regulatora da poštuje zakon.

Ako je za utehu u Hrvatskoj su se još gore poigrali sa ljubiteljima fudbala. Sa NOVE TV utakmicu sa Madjarima prebacili su na rezervni kanal DOMA,čimevsu se ozbiljno  zamerili najivačima vicešampiona sveta. Ali,sada više nisam siguran da će REM da žmuri.Čak sam ubedjen da će braća Milovanovići iskoristiti zakonske mogućnosti(što javni servis do sada nije radio) i  preuzeti sve sportske dogadjaje koji se nalaze na listi NAJVAŽNIJIH.

Prema mojim saznanjima Telekom će vrlo brzi izaći na tzv “DTH” (isto što je Total tv) i gledaoci širom planete moći se da se pretplate na MTS-ove pakete. Krug se sada polako zatvara; ako se ostvare slutnje u Junajted grupi i sa svih mreža Telekoma i operatora koji su u  njihovom sistemu izbace  kanali Junajted grupe – N1,Spot klub,Nova S…prestaće dugogodišnja dominacija ovog kablovskog giganta koji je čitavu deceniju kreirao televizijsku sliku u Srbiji i to veoma dobro naplatio.

Još samo fali da i neke ruske televizije zatraže mesto pod srpskim suncem,što se Amerima sigurno ne bi dopalo. A gde ima Rusa i Kinezi nisu daleko…