Dosije Tači

Imajući u vidu da je situacija oko Kosova i Metohija jedna od najaktuelnijih tema vreme je da se javnost podseti još jednom na zločine tzv. predsednika Kosova i nekadašnjeg komandanta tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašima Tačija.

Ovom prilikom kao i u slučaju Ramuša Haradinaja prenosim delove dosijea koje su sastavljali MUP Republike Srbije i Bezbednosno-informativna agencija o njegovim zločinima na teritoriji Kosova i Metohije. 
Hašim (Hadžija) Tači, zvani „Đarpni“ (Zmija), rođen je 24.04.1969. godine u selu Broćna, opština Srbica. Posle demilitirizacije OVK, formirao je političku partiju DPK, čiji je predsednik. U julu 1997. godine, osuđen je u odsustvu, presudom Okružnog suda u Prištini, i kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju od 10 godina zbog krivičnog dela terorizam, a februara 1998. godine za njim je raspisana Centralna poternica. Kao član organizacionog jezgra OVK, učestvovao je u obezbeđivanju finansijskih sredstava za potrebe OVK, ubacivanju u zemlju terorističkih grupa, njihovoj diverzantsko-terorističkoj obuci i naoružavanju. Završio je višemesečnu vojnu obuku u Albaniji, posle čega se direktno angažovao u više terorističkih akcija na KiM.


Učesnik je terorističkih napada na pružnom prelazu u Glogovcu, kada su ubijena četiri policajca, a trojica teže ranjena. Takođe, više puta je posećivao selo Klečka, opština Lipljan, u vreme kada je tamo bila pritvorena, zlostavljana, a potom i likvidirana grupa srpskih civila. Iako je obezbeđivao participaciju u privremenim organima na KiM, zadržao je jak uticaj na najekstremnije strukture bivše OVK, koje koristi u cilju zastrašivanja političkih protivnika i vršenja pritisaka na nealbansko stanovništvo da se iseli sa KiM.


Krajem 2001. godine, na inicijativu Hašima Tačija, organizovano je više terorističkih grupa sačinjenih od bivših pripadnika OVK, uglavnom sa područja Drenice, čije aktivnosti kontroliše preko Kadrija Veseljija, šefa ŠIK-a, Samija Ljuštakua, iz Srbice, i drugih. Pod njegovom kontrolom nalazi se i tajna naoružana grupacija odgovorna za brojne zločine, ubistva, kidnapovanja i zastrašivanja na području severne Srbice, u selima Rudnik, Radiševo, Suvo Grlo, Banje, Kotore i Kućica. Ovom tajnom organizacijom neposredno rukovodi Redžep Selimi, iz sela Ovčarevo, opština Srbica, inače načelnik Akademije KZK, a njeni pripadnici su Musa Dervišaj, Zenun Kadriju, Đeljadin Gecaj i dr.


Tači je u kontaktu sa Alijem Ahmetijem, komandantom ONA u Makedoniji, sa kojim sarađuje u prebacivanju terorista iz Makedonije na teritoriju opština Preševo i Bujanovac, u cilju preduzimanja terorističkih akcija na punktove multietničke policije u pojedinim selima, u delu administrativne linije sa KiM.


Takođe, organizator je kriminalne organizacije poznate kao „Drenička grupa“, u čije aktivnosti su uključeni i brojni članovi njegove porodice. Pomenuta grupa drži pod kontrolom oko 10 do 15 odsto ukupnog broja kriminalnih poslova na KiM, koji se odnose na šverc oružja, kradenih automobila, goriva, a delimično i cigareta, kao i na prostituciju, ostvarujući finansijsku vezu sa članovima albanske, češke i makedonske mafije. Inače, Tačijeva sestra je udata za Sejdiju Bajruša, jednog od vođa albanske mafije. Tači kontroliše veći deo organizovanog kriminala u regionu Istok-Klina-Srbica-Priština. Najbliži saradnik u švercu ukradenih automobila mu je Fadiljh Tači, a na tom poslu sarađuje sa kriminalnim klanom Kitaj. Na području opštine Klina, organizovanjem prostitucije se bavi Hamdi Tači, dok se poslovima šverca droge i trgovine prostitutkama Hašim Tači bavi zajedno sa svojim rođakom Mendukom Tačijem, te Betušom Zihugolijem i Engelom Šabanijem, zvanim „Anđeo“. Preko Menduha Tačija, uključen je i u ilegalnu trgovinu oružjem i gorivom. Uz Ekrema Luku, Fatmira Limaja, Fljorija Maljokua i Ismeta Osmanija, Tači je jedan od vođa u ilegalnoj trgovini cigaretama na KiM.


Tačijev blizak saradnik u poslovima organizovanja prostitucije, šverca narkotika i oružja je Džavit Haljiti, koji se, između ostalog, bavi i poslovima zastrašivanja, ucenjivanja i eliminacije Tačijevih političkih protivnika. Znatan deo ovako stečenih finansijskih sredstava klan Tačijevih koristi i usmerava u političku kampanju Hašima Tačija, a drugi deo novca se dostavlja kao podrška albanskim terorističkim grupama.


I pored dobro obavljenog posla srpskih službi bezbednosti u razotkrivanju albanskog terorizma i kriminala na Kosmetu i sastavljanja „Bele knjige“ albanske mafije na Kosmetu, međunarodne organizacije još uvek nisu adekvatno reagovale. 


Nadamo se da će pravda pobediti i da će ovaj zločinac dobiti zasluženu kaznu. Vreme je da i ova „zmija“ odgovara.

Dr Uglješa Mrdić