Dolijao „prepošteni“, gradonačelnik Šapca: KRIV JE za „proneveru“ 35 miliona dinara narodnih para!?! Zato ga više niko i ne podržava u ovom gradu!?

Lija, lija dok ne dolija. Dolijao je „Zelenko“, „Fikus“, „Zekaj od Peći“, a ono što je bitnije i od same presude Višeg suda u Šapcu je činjenica koju su građani pokazali na njegovim subotnjim protestima, da mu više uopšte ne veruju!  Podržala ga je tek  „šaka građana“, koji su se mogli lako izbrojati…Jedva nešto više od stotinu njih!?

Da li je sada kucnuo čas za smenu ne samo gradonačelnika Šapca, već i cele vladajuće garniture, koja  očigledno više nema nikakavu podršku građana, ali  koja je spremna na sve, da bi sačuvala svoje „fotelje zbog drpanja“…Sud je  definitivno dokazao da su spremni i na sve, pa i na „krađu“ narodnih para… To što je kazna za odgovorne funkcionere za ovakve vrste prekršaja, više nego simbolična, i čak bi se reklo podsticajna da opet „otimaju od naroda i države“ – tema je za neke druge državne instance, a  i signal Narodnoj skupštini da se te kaznene krivične   odredbe Zakona o budžetskom poslovanju moraju POD HITNO menjati!

Ovako se u najkraćem može definisati „šabački sudski rijaliti“, odnosno  predugo bežanje gradonačelnika Šapca, čuvenog „Zekaja od Peći“, od kazne zbog toga što je nenamenski potrošio ogroman novac građana Šapca, a da se do današnjeg dana uopšte ne zna prava istina zašto je taj novac otišao u džepove onima koji to ničim nisu zaslužili niti zaradili!?

Naime, Viši sud u Šapcu, Većem kojim je predsedavao v.f.predsednika suda Miroslav Alimpić i članova, sudija Ivana Lazarevića i Marije Ivanović jednoglasno je doneo odluku 27.12.2018. kojom je poništeno rešenje Osnovnog suda u Šapcu i usvojena žalba Osnovnog javnog tužioca čime je gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović proglašen krivim što se svesno ogrešio Zakon o budžetskom poslovanju i potrošio znatno više para nego što je to budžetom planirano, pa je time svesno „ uleteo u crveno nedozvoljeno poslovanje“!?

Moramo naglasiti i to, da je u proteklih nekoliko meseci, gradonačelnik Nebojša Zelenović „ u svojim medijima“ raspredao priču o svom poštenju i nepoštenju države Srbije, koja, eto hoće da uništi jednog „slobodarskog demokratskog opozicionog“ gradonačelnika!? Pokušao je čak da taj virtuelni problem iznese i na fakultativnoj sednici Saveta Evrope u Strazburu prošle godine, čime je njegovo izlaganje od desetak minuta, bilo više predmet podsmeha i sprdnje nego ičega bitnog, jer je to bio samo još jedan njegov „demokratski trik“ oko koga se baš niko u Srbiji nije ni počešao, a kamo li zabrinuo…

Kako god bilo, ovim činom ( presudom Višeg suda u Šapcu)  stavljena je tačka na višemesečno preganjanje sudova i poništene dve odluke istoga sudije Osnovnog suda u Šapcu, koji se drsko držao pravno sasvim neutemeljene teze da za nenamensko potrošenih skoro 35 miliona dinara za 2015.godinu nije odgovoran gradonačelnik, kao čelni čovek Grada Šapca, već samo niži činovnici finansijske struke!? Naravno da je takva odluka bila neodrživa i samo je bilo pitanje vremena kada će pravda stići i gradonačelnika Šapca! To, da li su dve presude istog sudije ( Biljane Mraović) Osnovnog suda u Šapcu bile motivisane nekim drugim ( materijalnim interesima!?) raspravljaće neki drugi sudski organi, jer je njen neposredni  rukovodilac u Osnovnom sudu,  protiv te sudije podneo Krivičnu prijavu i Disciplinsku prijavu Vrhovnom savetu sudstva. I javnost s punim pravom očekuje  da se javno prezentira epilog ovih postupaka, kao dobar znak da se u pravosuđu mora odvojiti „kukolj od žita“, kao jedini način vraćanja  davno izgubljenog poverenja među građanima Srbije.

Veoma je zanimljivo ( što se iz teksta presude može videti?!) našta su otišle te nenamenski potrošene pare građana Šapca iz gradske kase?

  • Pare su odlazile, zna se, poznatim licima, firmama, projektima, znači svima onima kojima se trebao gradonačelnik ili neko iz njegove koalicije odužiti za sve što su činili da dođe na vlast ili sada čine da ostane na vlasti – tvrdi dobro obavešteni izvor Embarga iz Šapca. – U pitanju su takozvane usluge po ugovoru, pa zatim neke specijalizovane usluge,pa neki materijalni troškovi, pa dotacije, donacije i druge vrste fiannsijskih transfera, pa tek donacije nevladinim organizacijama!? Pa, njima je duplirao davanja, ( više od 4 miliona dinara je prekoračenje) od onih koja su bila  predviđena budžetom za 2015.!?  Sve su to „njegovi ljudi, ili njegovog šefa, šabačkog Dona“… Svi u Šapcu znaju ko mu je „poslovni tata“, malom mesarevom sinu… A, ako neko nije znao, nenamensko trošenje para iz gradske kase je krivično delo i za to se i krivično odgovara! Sumnjamo, ne samo u 2015., već i u narednim godinama zamicali su milioni narodnih para?! I nikom ništa…

Ono što baca senku na ovaj slučaj je činjenica da je za budžetsku „proneveru“ 34.331.883,04 dinara gradonačelnik Zelenović kažnjen sa samo 50.000 dinara!? Okrivljeni se obavezuje i da plati sudske troškove…Osnovni javni tužilac iz Šapca je tražio kaznu od 300.000 dinara!?

Eto, kolika je cena nepoštenja u Srbiji! „Namestio je milione dinara tuđih para svojima“, a kažnjen je sa samo 50.000 dinara!? Baš sramota. I što je još najgore u ovom slučaju, farsa će najverovatnije i dalje trajati… Gradonačelnik ima pravo žalbe Apelacionom sudu… I tako u nedogled.

Ono što ipak niko ne može poreći, to je, da je gradonačelnik Zelenović okrivljen i osuđen za, kako se to nekada zvalo, proneveru para iz gradske kase!? Jer, ne treba zaboraviti činjenicu koja je utvrđena tokom ranijeg sudskog postupka, da su se odgovorni u finansijama dobijali  lična odobrenja od gradonačelnika za sva sporna plaćanja… Pa, time mislimo da sudije Apelacionog suda u ovom slučaju neće imati nikakve dileme?!

P.J. / embargo.rs