Dodeljena besplatna auto – sedišta za decu

U sali Kulturno-obrazovnog centra u Bogatiću danas je uručeno 120 besplatnih auto-sedišta roditeljima koji su ispunili uslove javnog poziva, raspisanog 25.septembra. Opština Bogatić je učešćem u projektu “Pravilna upotreba dečijih zaštitnih sistema u vozilu”, koji je realizovala Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, odabrana među 25 lokalnih samouprava u kojima se, uz dodelu sedišta, organizuje i edukacija za roditelje.

Dragan Marković iz Saveta za koordinaciju i bezbednost saobraćaja Opštine Bogatić istakao je da je poražavajuća brojka koja stiže iz Policijske uprave Šabac, koja obuhvata i našu opštinu, u čijoj statistici stoji da je na ovom području upotreba sedišta ispod nivoa u Srbiji, kao i podatak da više od 90 procenata roditelja nepravilno koristi dečija auto-sedišta.

Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić, istakao je da je ponosan na činjenicu da je angažovanje Saveta za koordinaciju i bezbednost saobraćaja naše lokalne samouprave visoko ocenjeno od strane Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i dodao da će svi roditelji koji ovog puta nisu dobili sedišta za decu, a prijavili su se, to pravo ostvariti prvom prilikom, a sigurno sledeće godine.

Skupu se, nakon predsednika Opštine Bogatić, Nenada Beserovca, obratio i načelnik odeljenja za lokalne samouprave Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović.

 

 

“Naš cilj, na nacionalnom nivou, je da od 2020.godine nemamo smrtno stradale dece u saobraćaju. Jedna od aktivnosti koja će doprineti tome jeste svakako i pravilna upotreba auto-sedišta. Naročito bih istakao da, kada smo raspisali projekat, javilo nam se 160 lokalnih samouprava. Izabrali smo najbolje rangirane, uz uslov da mi damo 20 sedišta, lokalna samouprava barem 20. Bilo je slučajeva da su neke kupile 30 ili 50, a ovde kod vas je ubedljivo najveći broj poklonjenih sedišta, pored naših 20, vi ste kupili još 100 i zbog toga nam je još veća čast i zadovoljstvo biti danas u Bogatiću”, rekao je Branko Stamatović.

Ovom prilikom svi prisutni su čuli predavanje na temu “Problem stradanja dece u saobraćaju”, predstavnika Agencije, Duška Pešića i obuku za pravilnu upotrebu dečijih auto-sedišta Marijane Jovanović i Marine Spasić.

bogatic.rs