“Đilasodirigovani nesretni” Zelenović, umesto što “štroji komarce po Beogradu”, bolje da sugrađanima objasni gde je nestalo 4,5 miliona evra namenjenih za rekonstrukciju šabačkog Trga, sve sa podzemnom garažom!?!

Gradonačelnik Šapca danima “ broji kocke na beograadskom Trgu” pokušavajući da se bavi nečim zašta niti je obavezan, niti plaćen, niti nadležan!? U isto vreme, nije našao za shodno da građanima grada na čije čelo ga je donela velika poplava – objasni kako je rekonstrukcija šabačkog Trga koštala umesto po projektu 5 miliona evra, plaćena samo 400.000 evra?! A, posebno zašto nije izgrađena projektovana podzemna garaža? I gde je nestala razlika od nešto više od 4,5 miliona evra? Da i njih nije pojela maca…A, kako je taj posao obavljen, najbolje se vidi na našim fotografijama, kako taj čuveni šabački Trg danas izgleda… Kao očerupani Pink Panter!?!

Ali, vratimo ovu šabačku rašomonijadu na početak: 

Da bi Trg šabačkih žrtava u Šapcu uopšte bio rekonstruisan, uslov svih uslova bila je izgradnja javne garaže na tom mestu. Ovo je suština izveštaja koji je pre sedam godina napisao tadašnji načelnik Gradske uprave grada Šapca Miloš Stanojčić.

Urađene su brojne studije koje su dovele do cifre od oko 5 miliona evra. Kako se iz šabačke kase nije mogao obezbediti ovoliki novac, došlo se na ideju da se projekat finansira sistemom javno-privatnog partnerstva.

Stanojčić je svojevremeno o ovome napisao:

“Šabac se iz tog razloga obratio Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) radi analiziranja projekta i eventualnog obezbeđivanja sredstava za početak njegove realizacije. Nakon upoznavanja sa planiranim projektom, predstavnici EBRD odobrili su donaciju za izbor i finansiranje savetnika koji će pomoći Šapcu u realizaciji projekta i to u pripremi tendera za izbor privatnog partnera, sprovođenju tenderskog postupka, procesu pregovaranja i zaključenja ugovora sa izabranim partnerom, što je predstavljalo ne samo značajan finansijski stimulans, već i ohrabrenje da projekat ispunjava preduslove da bude ostvaren kroz JPP. Nakon toga Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je javni poziv za odabir savetnika, a samu proceduru, shodno uputstvima EBRD, sproveo je grad Šabac, pa je za savetnika izabran konzorcijum u sastavu Grant Thornton SA Greece i Grant Thornton BC Consulting iz Srbije.”

Sve u svemu, dobijene su pare, potrošene su pare, izabran je stručni tim, urađene studije, sve to poslato Komisiji za JPP, koja je u decembru 2012. godine dala pozitivno mišljenje.

Kako je naredne godine objavljeno, “Šabac će obezbediti kapitalnu subvenciju za realizaciju projekta najviše do 1,2 miliona evra, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će razmotriti odobravanje kredita koncesionaru u visini do 4 miliona evra.”

Usledilo je zatišje, a onda je usred predizborne kampanje za izbore koji su održani 2016. godine, osvanuo Plan kapitalnih investicija grada Šapca 2016-2020. u okviru čega je bila izgradnja javne garaže na Trgu šabačkih žrtava kapaciteta od 236 do 286 mesta i za to je opredeljeno 200 miliona dinara.

Umesto toga, Šapčani su dobili betonirani plato koji je potom obojen nijansama pink boje. To je plaćeno 400.000 evra, još 100.000 evra potrošeno je za fontanu na Trgu, a radovi su trajali dva i po meseca. Izvođač radova bilo je preduzeće “Jugokop-Podrinje”. Boju za beton gradu Šapcu obezbedila je “Tikkurila”, finska kompanija koja je kupila nekadašnju “Zorkinu” fabriku koja je proizvodila boje i lakove. Kako je objasnio tadašnji direktor JP za upravljanje građevinskim zemljištem Vladimir Nedeljković, “Tikkurila” je boju za beton preporučila kroz, kako je doslovno rekao, “vid donacije jako smanjila cenu za potrebe grada Šapca”.

Kad god je neko gradonačelnika Šapca upitao šta je bilo “sa uslovom svih uslova”, odnosno izgradnjom javne garaže pre rekonstrukcije Trga šabačkih žrtava, sa njegove strane usledili bi kontranapadi.

Dreka i vika gradonačelnika Šapca glede Trga republike u Beogradu samo su nastavak toga.8

Umesto gledanja u svoje dvorište i odgovaranja na brojna pitanja svojim sugrađanima, Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, usred radnog vremena ide u pohode drugom gradu i upućuje nekakve zahteve za “informacije od javnog značaja”.

Sa svojim drugarom predsednikom opštine Stari Grad , osmelio se da dođe u Skupštinu grada Beograda kako bi podneo zahtev za detaljnije informacije oko renoviranja Trga republike. I dok njegov drugar Marko Bastać,zvani “Glibavko i Đilasov mali brat”,  ima bar nekakve veze sa Beogradom, nikome nije jasno šta Nebojša Zelenović hoće!? Pritom, u zahtevu koji je ostavio na pisarnici Skupštine grada Beograda, zahteva da u roku od 15 dana odgovor bude dostavljen i Gradskoj upravi grada Šapca!

Zelenovićevi nepromišljeni i bizarni potezi nikoga više ne iznenađuju. Šapčani već odavno crvene zbog ponašanja gradonačelnika.

Šta li bi se dogodilo kada bi gradonačelnik Kragujevca, Loznice, Kraljeva ili nekog drugog grada usred radnog vremena koje podrazumeva da bude u svom kabinetu ili na nekom terenu koji se tiče njihovog grada, on doputuje u Šabac i na pisarnicu Gradske uprave grada Šapca dostavi, primera radi, ovakva pitanja:

  1. Koliko je novca potrošeno za usluge savetovanja oko javne garaže na konzorcijum u sastavu Grant Thornton SA Greece i Grant Thornton BC Consulting iz Srbije?
  2. Koliko je za projekte koji se tiču izgradnje javne garaže na Trgu šabačkih žrtava dobijeno od Evropske banke za obnovu i razvoj?
  3. Na šta je precizno ovaj novac potrošen?
  4. Zašto se uprkos pozitivnom mišljenju od strane Komisije za javno-privatno partnerstvo odustalo od izgradnje javne garaže na Trgu šabačkih žrtava?
  5. Zbog čega je naprasno i navrat-nanos napravljen projekat po kojem je rekonstruisan postojeći Trg šabačkih žrtava?
  6. Koliko je projekat za rekonstrukciju Trga šabačkih žrtava koštao i ko je obezbedio novac?

A ako bi uz ova pitanja, gradonačelnik Kragujevca, Loznice, Kraljeva ili nekog drugog grada još tražio detalje tendera oko izvođača radova, potom precizni spisak troškova i ostale “sitnice”, pitamo se šta bi se dogodilo?

Da li bi gradonačelnik Šapca ovo shvatio kao udar na njegov “slobodarski Šabac”, “galsko selo”, “jedini opozicioni grad u Srbiji” …? Da li bi zbog ovoga sročio otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću?

Trg šabačkih žrtava je urađen za pola miliona evra i 75 dana. Kako su mediji koji se finansiraju iz šabačke kase pisali, reč o jeftinim materijalima, a činjenica je da je sama rekonstrukcija “zbrdozdoljena”.

O ovome govore i rupe koje su se u ofarbanom betonu pojavile nakon prve zime, a ništa srećnije nisu prošle ni kocke kod famozne fontane od 100.000 evra. Šapčanima klepeće pod nogama dok hodaju tuda.

Šta li bi bilo kada bi neko pitao gradonačelnika Nebojšu Zelenovića da li misli da je pola miliona evra, ipak, previsoka cena za fušeraj? I kako to da se, kada se govori o novcu i sumnjivim investicijama u Šapcu, nekako vrti cifra oko 5 miliona evra? Za onu pravu rekonstrukciju Trga šabačkih žrtava bilo je potrebno 5 miliona evra, a isto toliko Državna revizorska institucija je utvrdila da nedostaje u šabačkom budžetu za 2015. godinu.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović smatra da je rekonstrukcija Trga republike u Beogradu pitanje od nacionalnog značaja. Šta li bi bilo kada bi gradonačelnik nekog drugog grada to isto rekao za Trg šabačkih žrtava? Predizborna kampanja u Šapcu je uveliko počela, a prvi je u boj krenuo ovaj što će da izbore bojkotuje. Pošto je u Šapcu raskrinkan, krenuo je da maltretira druge gradove.