DEMONkratija kao srpski način da grupica političkih špekulanata, bez minimuma građanske podrške – otme vlast od velike većine građana Srbije!?!

Da je svaka demokratija porozna i sklona da se pretvori u oligarhiju, autokratiju najgore vrste, javno je tvrdio Sokrat pre više od 2.000 godina! Ali, da se demokratija osvaja tako što se u potpunosti negira volja naroda – e to je izgleda najnoviji izum srpske političke scene, odnosno grupice političkih gubitnika, kojima je izgleda ovo postao jedini način da do vlasti dođu…

O čemu se radi? Odgovor se nameće sam po sebi. U Srbiji trenutno imamo na sceni najnoviji modus iskrivljene demokratije, koju smo krstili kao DEMONkratija, neodgovorne grupice ljudi na zalasku političke karijere. Nevolja njihova nije samo u tome što oni pokušavaju da vlast osvoje bez izbora, kroz ulazak na mala vrata u one institucije sistema koje su po njima najbitnije za preuzimanje vlasti u jednoj zemlji ( traže svoje ljude u RIK-u, REM-u, Javnom servisu, Agenciji za borbu protiv korupcije…)!?

Međutim, način na koji hoće da do nje dođu je  porazniji za politički sistem i one najgore tuti-fruti države! Oni hoće tu istu vlast, a da praktično nemaju ni elemenatrnu podršku građana!?! Bez pristalica, bez armije svojih sledbenika, bez onog minimalnog procenta zvanog cenzus na nekim budućim izborima, sa kojim bi ušli u Skupštinu, u politički sistem bilo koje normalne zemlje na kugli zemaljskoj!!!

Višemesečni građanski protesti u Srbiji, posebno u Beogradu su pokazali i dokazali, da grupica političkih „zelenaša“, koja danas obitava u nekoj novoj izmišljenoj političkoj formi koja se zove Savez za Srbiju, nije uspela ni da u svoje dobre namere ubedi ni minimum građana Srbije! „Šetači“ su im odavno okrenuli leđa. A, to što se oni neprestano nameću kao kolovođe – više govori o njihovoj političkoj pokvarenosti, nego o snazi i ičijoj podršci!? 

Ali zato hoće vlast! Sad i odmah! I još pride „prete na društvenim mrežama“, revanšizmom, čim se oni dokopaju vlasti ( tvitovi Boška Obardovića su više nego dobar primer pokušaja disciplinovanja novinara, političara i svih drugih neistomišljenika!?).

I opet se javno pitamo: O čemu se ovde radi? Da li je moguće, da neki pojedinci, uz koje uopšte nije ni potrebni minimum građanske volje, sada idu dalje? Oni hoće vlast po svaku cenu: Bez izbora, pa i bez podrške naroda. I pri tome javno pričaju kako neće ići na izbore?! Pa, kako će onda na vlast. Silom? Čijom? Na koji način? Jel to ta njihova DEMONkratija  u 21. veku…

P.S. Da li igde u svetu postoji ovakav slučaj? Verujemo da ga nema. Čak i u najgorim Sokratovim demokratijama – nema sličnog primera. A, od tada je prošlo 2.000 godina!

P.J.