Da je Marko Kraljević živ – ne bi orao drumove, nego bi na njima zidao zgrade, kao „neki“ na Kraljevom trgu u srcu Zlatibora!?

Da je na Zlatiboru odavno zgažena granica dobrog ukusa zbog alavih interesa, ima mnogo dokaza, na koju god stranu da se okrenete na ovoj sada već poprilično urbanoj planinskoj lepotici Srbije.

Ali, da i u njenom srcu, na samom gradskom Trgu, na mestu oduška posle dugih lepih šetnji brojnih turista – niču zgrade na šetačkim nekategorisanim putevima, e to je baš prevršilo svaku meru, a bogami i daru!

Ima već skoro mesec dana, kako se uz bivšu poslovnu zgradu „Ineksa“, gradi tvrdo zidani objekat. Kopaju se temelji, postavlja armatura… Neki tvrde, da će na ovom prostoru nići neka nova poslovno-stambena višespratnica…

I nije bitno ko gradi, jer je Zlatibor navikao da u svom epicentru „preko noći“  gleda kranove i buldožere, da se sapliće o rastegnute armature i ograde iza kojih  brzometno niču višespratnice…

U ovom slučaju, mnogo je bitnije, da se na mestu, gde je godinama bila zastakljena letnja bašta dnevnog kafića, a noću kluba sa živom svirkom – sada gradi nešto mnogo ozbiljnije!? Svaka bašta, pa i ona koja je tu godinama bila, verovatno je imala „neku“ privremenu dozvolu, jer je, prema tvrdnjama, ogorčenih komšija, bila postavljena na tuđoj, „ničijoj i svačijoj zemlji“, na putu koji je uredno ucrtan u katastru, da bi danas, (zna se kojim čudom i načinom?) počeo da niče tvrdo zidani objekat!

Upućeniji u ovu najnovu „ ercovsku podvalu“, tvrde, da je vlasnik objekta unutar ove poslovno-stambene zgrade, godinama tražio načina da legalizuje zastakljenu baštu? Problem je bio što je ona delom bila na tuđoj zemlji, na nekategorisanom putu. Te kao takva nije nikada mogla biti predmet bilo kakve legalizacije, odnosno ozakonjenja! Izgleda je sve tako bilo do prošle godine, kada je opština Čajetina svojim rešenjem Odseka za urbanizam ( broj 351-175/2019-03)  ozakonila ovu staklenu baštu i najverovatnije time omogućila njenom novom vlasniku – da krene u novu akciju: gradnju, odnosno zidanje sasvim novog objekta, a sve pod parolom ( rešenjem) o nekakvoj adaptaciji postojeće zastakljene terase ( bašte).

O čemu se zapravo radi, najbolje se vidi iz priloženih fotografija i zvaničnih dopisa –prijava komšija, kojima se ovim potezom izvođača radova – ozbiljno ugrožavaju neprikosnovena prava na rad u svojim lokalima, koji se nalaze sada, na santimetrima od započete „divlje gradnje“. Sa obe strane. Sa leve i desne.

Šta im je drugo preostalo, nego da reaguju, da snagom argumenata pokušaju da ubede nadležne organe, prvo u Čajetini, pa potom i u Republici, da je ovo stanje neprihvatljivo, da se direktno ugrožavaju njihova vlasnička prava i nesmetani rad u poslovima od kojih izdržavaju brojne porodice! Zbog svega rečenog, stavljamo i na uvid svu dokumentaciju koju su podnele komšije verujući da će se nadležni dozvati pameti i onemogućiti da neka nova višespratnica nikne na ovom skučenom i što je najbitinije tuđem vlasništvu zemljišta!?

Naravno, da je ključno pitanje, ko je i na osnovu kojih argumenata prošle godine, ozakonio postojeće zastakljenu baštu lokala koja je bila na tuđem zemljištu, a posebno, kakva je to adaptacija u pitanju, ako se kopaju temelji, postavlja armatura koja se inače postavlja u temelje za gradnju objekata velikih kvadratura sa nekoliko spratova?

Ako su Zlatiborci starosedeoci godinama kivni na svoju opštinu što je dozvolila visoku stambenu gradnju u samom centru njihovog prirodnog blaga, danas su ogorčeniji više nego ikad, kada vide, da je „pohlepna ruka investitora“ stigla i na sam Kraljev trg! Preteći da sasvim promeni izgled nečega što je bio ponos ove srpske blagodeti koju ljudski nemar i umišljaj preti da sasvim ruinira…

(nastavlja se)