Na šabačkom referendumu o trošenju para iz opštinske kase, pravo glasa imali samo posebno poverljivi ljudi vladajuće garniture upisani u neke posebne spiskove!?

Samo je u “slobodarskom” Šapcu moguće da jedva 12 odsto građana odlučuje o trošenju para iz gradske kase. Referendum kojim se busaju lokalni vlastodršci, po svemu sudeći, krojen je za grupicu okupljenu oko nezvaničnog gradonačelnika Šapca Dušana Petrovića i „kenjkavog“ stvarnog Nebojše Zelenovića.

Ovaj drugi, koji će ostati upamćen prvo po tome što se na čelo Šapca ovaplotio kao Venera iz poplava koje su pogodile grad 2014. godine, a potom i po reci krokodilskih suza pred kamerama, u Strazburu će da priča o “političkom kriminalu koji postoji u Srbiji”. Veli Zelenko da on time brani svoju državu. Skupio je dokaze, pokupio izjave, za to čak napravio i odred specijalaca, i sve to da se jada evroparlamentarcima kako ga Aleksandar Vučić i SNS “stiskaju i pritiskaju”.
Za to vreme, organizuje referendume po šabačkim mesnim zajednicama o povraćaju novca od poreza na imovinu na kojima mogu da učestvuju samo oni koji su se prijavili opštinskom ćati, kojeg je lično Zelenko delegirao, i koji su platili porez.

 

 

Narodni poslanik iz Šapca dr Boban Birmančević, presavio je tabak i podneo Krivičnu prijavu protiv NN lica zaposlenog u Gradskoj upravi grada Šapca. Reč je o dva krivična dela koja oba imaju veze sa šabačkim referendumom. Naime, Birmančević je u prijavi dostavljenoj specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, naveo da je Šapcu izvršeno krivično delo povreda ravnopravnosti i krivično delo povreda prava glasanja.

Ovo ukratko znači da su Šapčani žestoko diskriminisani i da će konačnu odluku o tome kako će se potrošiti zajedničke pare doneti grupica podobnih. Boban Birmančević je izjavio da je na referendume koji su održani u 24 mesne zajednice izašlo svega 11,9 odsto građana! I to onih koji su se prethodno prijavili za učešće u glasanju kod poverenika kojeg je delegirala Gradska uprava Šapca.

U krivičnoj prijavi, na šest strana, Birmančević precizno navodi koji državni i lokalni zakoni su prekršeni. Ono što je najinteresantnije su brojke koje je poslanik izneo za nekoliko mesta u kojima su referendumi organizovani.

U Pocerskom Pričinoviću pravo glasa ima 3.641 građanin, a anketari GU Šabac upisali su njih 579. Na referendumu je glasalo 189 građana, što u procentima iznosi 4,91 odsto biračkog tela. U mesnoj zajednici Zminjak biračko pravo ima 1.009 građana, a anketari GU Šabac upisali su 170 građana. Na referendumu je glasalo 100 građana, što u procentima iznosi 9,91 odsto birača. Slične brojke su i u ostalim mestima gde je sprovedeno izjašnjavanje kako potrošiti novac od poreza.

A šta je to što je ovih jedva 12 odsto građana Šapca i okolnih sela smatralo da im je od životne važnosti? Uvidom u listu odobrenih projekata, pronalazimo da je to uređenje groblja, grobljanskih stazica, kupovina parcele za proširenje groblja, novčana pomoć za seoske fudbalske klubove, nabavka majica za seoske olimpijske igre, kupovina novogodišnjih paketića za osnovce i slični kapitalni projekti.
I takav Nebojša Zelenović sebi je dao legitimitet da u Strazburu priča o “političkom kriminalu” u Srbiji. A žaliće se na “medijski mrak”. U isto vreme, Nebojša Zelenović nad svojim sugrađanima sprovodi nezabeleženo političko nasilje, a medije koji se drznu da pišu o tome naziva “medijskim plaćenim ubicama”.

 

embargo.co.rs