Crkva Svete Trojice u Šapcu

Crkva Svete Trojice u Šapcu pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve. Radovi na hramu su započeti 2007. godine na Letnjikovcu, da bi u leto 2014. godine bio podignut i Episkop Lavrentije je na dan Svete Trojice služio prvu svetu Arhijerejsku Liturgiju.

Crkvu je 9. oktobra 2016. godine osveštao Patrijarh srpski Irinej sa Episkopom šabačkim Lavrentijem i sveštenstvom.

Inače, Šabac je opština bogata crkvama među kojima se izdvajaju crkva Svetih apostola Petra i Pavla u samom centru Šapca, manastir Petkovica, Čokešina, crkva Preobraženja u Krivaji, ali i katoličke crkve Svetog Joakima i Ane, crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Pocerskom Dobriću, crkva Svetog Jovana Šangajskog na Ceru i mnoge druge koje stvaraju veliki verski, turistički i istorijski značaj Šapcu.

Međutim, postoji jedna koja se za nijansu izdvaja, jedna čija priroda zrači, crkveni hor svojom pesmom stvara potpuno drugačiji osećaj, osećaj mira, sreće, spokoja… Jedno mesto koje okuplja divne ljude, ljude sa dušom i mesto u kome je svaki problem rešiv, mesto koje pruža radost, pesmu i igru i deci, a to je crkva Svete Trojice u Šapcu čiji je letnjikovac omiljen kako među građanima, tako i među turistima.

Crkva Svete Trojice, pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve. Radovi na hramu su započeti 2007. godine na Letnjikovcu, da bi u leto 2014. godine bio podignut i Episkop Lavrentije je na dan Svete Trojice služio prvu svetu arhijerejsku liturgiju.

Pored redovnih bogosluženja i verskih obreda koji se obavljaju u hramu važno je spomenuti da sveštenstvo sa Crkvenim odborom sa posebnom pažnjom neguju tri manifestacije:

– Hramovna slava, praznik silaska Svetog Duha na apostole-Svete Trojice, koji je promenjivog datuma;

– Badnje veče 06. 01.

 Paljenje Petrovdanskih lila-Lilijada 11. 07.

Hram Svete Trojice oaza je mira svih posetilaca. Od najmlađih do najstarijih sugrađana, mogu uživati u prelepom ambijentu, gostoprimstvu sveštenstvenstva. Osim kao česta lokacija na mapi turisti Hram Sv. Trojice, poznat je i po brojnim humanitarnim događajima koji se organizuju u porti crkve.

Prostran parking, crkvena galerija, Vitlejemska pećina, zabavni park za najmlađe, ali i proctor za druženje na otvorenom, crkvu Svete Trojice izdvaja od ostalih.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima  grada Šapca,  u okviru projekta „Šabac grad kulture“  za 2021. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.