Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Bogatiću

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Bogatiću sagrađena je 1856. godine na temeljima starije građevine. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Polovinom 19. veka sagrađena je velika, jednobrodna crkva sa pripratom, horom i zvonikom. Pri ulasku u crkvu, spolja sa desne starne na zidu stoji ploča koja govori da je crkva podizana 1854 – 1856. godine. U gradnji su učestvovale mesta Bogatić, Dublje, Belotić i Metković. Posvećena je Presvetoj Bogorodici i predstavlja pravi dragulj naše kulturne prošlosti. Iako je crkva dovršena 1856. godine, prošlo je nekoliko godina dok 1863. godine crkvena opština nije rešila da izvrši uređenje unutrašnjosti. Ikonostas, kao i cela unutrašnjost crkve urađeni su tek 1871. godine u imitaciji mermera i stilizovanih motiva biljne ornamentike i sa scenama iz Starog zaveta. Izrada ikonostasa je poverena Stevanu Todoroviću, živopiscu i profesoru realke iz Beograda, koji je to i uradio sa svojom ženom Poleksijom. Zidnu dekoraciju uradili su „MOLERI IVAN D. DOSPEVSKI I RISTO Z. ZOGRAFSKI IZ SAMOKOV 1871″, kako je zabeleženo odmah iznad hora. Iz stare crkve koja je sagrađena 1795. godine prenete su 54 ikone, dva filigrantska krsta, 2 jevanđelja i 20 bogoslužbenih knjiga. Crkva Presvete Bogorodice je značajan spomenik kulture, stavljen pod zaštitu države.

Belo okrečene fasade jednostavno su ukrašene lezenama i plitkim slepim nišama i arkadama. U osnovi to je pravougaona građevina sa prostranim širokim naosom manjom pripratom iznad koje se diže galerija i zvonik, velikom polukružnom oltarskom apsidom i dve manje pevnice. Zasvedena je poluobličastim svodom i pokrivena dvoslivnim krovom sa biber crepom. Na hramu su tri portala: zapadni (iznad je manja rozeta), severni i južni. Ni jedan od portala nije posebno naglašen plastičnom dekoracijom. Unutrašnjost je osvetljena većim brojem prozorskih otvora, a popločana lepim kamenim kvadratnim pločama. Visoki zvonik koji se izdiže na zapadnom delu vitkih je linija barokno oblikovan.

Pored ovih ikona,  hram poseduje izuzetno vrednu zbirku ikona i crkvenih sasuda, sa  ukupno  53 ikone, dva filigranska krsta, 30 starih bogoslužbenih knjiga.

Podsetimo, hram posvećen  rođenju Presvete Bogorodice jedna je od najlepših i najstarih crkava u Mačvi.

Po predanju prvi hram u Bogatiću bio je onaj koji je iz metkovačkog atara Aluge prenet u Bogatić 1797. Od tada pa sve do zidanja sadašnjeg hrama, crkva je nekoliko puta paljena do temelja.

U svojim odajama, ovaj Hram  čuva dobra izuzetne vrednosti sa signaturom S. Todorovića –  Ikonu Jovana Krstitelja, Ikonu Isusa Hrista. Iz stare crkve prenete su 54 ikone, dva filigrantska krsta, 2 jevanđelja i 20 bogoslužbenih knjiga.

Crkva Presvete Bogorodice je značajan spomenik kulture, stavljen pod zaštitu države.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima opštine Bogatić,  u okviru projekta „Kulturno blago u srcu Mačve“  za 2021. godinu.

Stavovo izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.