ČAK 75 TONA OPASNOG OTPADA KONAČNO ODLAZI IZ LOZNICE: Nakon 8 godina cijanidna so biće prebačena na otpad

Iz magacina nekadašnje lozničke Fabrike autotraktorskih kočnica (FAK) danas je počeo transport opasnog otpada cijanidnih soli koji je ovde bio uskladišten godinama. Prva tura od trišlepera, dva sa punim buradima opasnog otpada i jedan u kome je prazna stara, dotrajala metalna ambalaža, odlazi danas, potvrdio je Dejan Kojić, izvršni direktor FAK-a.

FOTO: KURIR/T.ILIĆ

„Sutra i prekosutra biće transportovana sva preostala nova ambalaža puna opasnog otpada. Puna burado dlaze za Rakovicu, odakle će biti poslata u Nemačku, dok prazna, stara burad odvoze u Šabac. Tako od srede u FAK-u i Loznici više neće biti opasnog otpada cijanidnih soli. Ovde je ispred Ministarstva zaštite životne sredine republički inpektor iz Valjeva, a posao utovara i transporta obavljaju ovlašćene domaće firme“, rekao je danas Kojić za Kurir.

FOTO: KURIR/T.ILIĆ

Kako je ranije procenjivano oko 75 tona otpada cijanidne soli već decenijama se nalazi uskladišteno u jednom od magacina FAK-a. Stajao je pod vedrim nebom, na otvorenom u raspalim plastičnim buradima da bi 2010. u akciji države “Očistimo Srbiju“ bio prepakovan u metalnu burad i smešten u magacin gde je bio zaključan. Opasan otpad bio je uskladišten u 406 metalnih bureta, od kojih su 22 zapremine od sto, a ostala od 200 litara, a nedavno je, da bi mogao biti transportovan, morao biti prepakovan u novu ambalažu pošto je stara toliko propala da je iz nje počeo da izlazi sadržaj.

FOTO: KURIR/T.ILIĆ

U FAK-u se, inače, zvanično “nalazio otpad od cijanidne soli za koji je utvrđeno da ima karakter opasnog otpada jer predstavlja opasnost za vodene organizme, štetan je ako se guta i nadražujući ako je u direktnom kontaktu sa kožom“.

Loznici posle rešavanja ovog ekološkog problema ostaje i da sa potpuno neobezbeđenog prostora nekadašnje HK “Viskoza“, koja zauzima više od 70 hektara, ukloni preostale opasne materije. Povodom trajnog zbrinjavanja ovog otpada sutra će Loznicu posetiti ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, saopšteno je danas iz ovog ministarstva.

(Kurir.rs/T.Ilić)