BIRMANČEVIĆ: LAŽNI DEMOKRATA ZELENOVIĆ KUPOVAO GLASOVE I ODBORNIKE

Kao poslanik u Narodnoj skupštini Repubike Srbije podsećam građane da je bivši šabački gradonačelnik Nebojša Zelenović, nizom veštih odlaganja i manipulacija, izbegao da presuda “kriv je” za proneveru lokalnog budžeta vrednu 5 miliona evra postane i pravosnažna.

Prijavu protiv njega podnela je Državna revizorska institucija (DRI), Tužilaštvo u Šapcu podiglo je optužnicu, sud odlučio da je kriv, ali je Zelenović, zahvaljujući ličnim vezama njegovog mentora Dušana Petrovića u sudu u Šapcu, uspeo da ostane – neosuđen. Slučaj je zastareo, nije oslobođen, Ipak, sud javnosti je neumoljiv!

Nije prvi put da bivši šabački gradonačelnik Zelenović, koji očigledno ne može da prežali fotelju, priča o tome kako je „neviđena laž“ da je kupovao glasove na izborima. A za mene je uvek bilo neshvatljivo da, kada to kaže, uopšte i ne trepne. Jer, svi u Šapcu smo slušali snimak aktiviste ZZS iz vremena izborne kampanje 2016. godine, dok obećava meštanima sela Varna overavanje zdravstvenih knjižica i po nekoliko hiljada dinara, samo da glasaju za Zelenovića.

Snimljeni aktivista potom se suočio sa krivičnim gonjenjem pa je pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Šapcu na njegov zahtev primenjen oportunitet, što jasno znači da je priznao delo. Svi Šapčani znaju da je to upravo iz želje da se tokom krivičnog postupka ne otkrije nalogodavac i da je na taj način zaštitio upravo Zelenovića.

Što se tiče žalbe Ustavnom sudu na regularnost šabačkih izbora 2020. podsetiću da je Zelenović više puta izdejstvovao ponavljanje glasanja. I vrapci znaju da je razvlačenjem procesa u nedogled pokušavao samo da se održi na vlasti, kao da mu od toga život zavisi. Opšte je poznato da članovima biračkih odbora koji su zastupali Srpsku naprednu stranku nije dopuštano da priđu biračkom materijalu, da su pojedini predstavnici ZZS-a nameravali da im u kafu stave lekove za spavanje kako bi ih onemogućili u praćenju izbornog dana, da je lično Zelenović menjao izborna pravila u sred izbornog procesa… Mahinacija u Šapcu bilo je toliko da se nabrojati ne mogu, a kreatori su bili lično Zelenović i Petrović.

Ne samo da je Zelenović kupovao glasove, nego je kupovao odbornike, a dugo vremena bila je poznata čak i tarifa za prelazak. Ironija ne može biti veća jer se on zalaže za takozvane slobodne izbore!

Pitam ga javno da li je vodio evidenciju koliko je odbornika do 2020. godine, sa liste Srpske napredne stranke i manjih stranaka, završilo u skupštinskoj većini njegove ZZS i koliko je to koštalo budžet grada Šapca!

Takav čovek danas usuđuje se da kaže da je „sertifikovano pošten“, ma šta to značilo. A o čemu bi Zelenović i pričao nego o poštenju!

dr Boban Birmančević

narodni poslanik i poverenik Gradskog odbora u Šapcu