BIA sasekla pokušaj muvačine na početku gradnje jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti!!

Više nego poštenu akciju države Srbije na gradnji jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti i sve druge državne službenike koji su godinama bez spostvenog krova nad glavom – ne može niti će zaustaviti neodgovorno kriminalno ponašanje pojedinaca, koji bi da nešto ućare I u svoj džep nezakonito umuvaju pozamašne sume deviza!

Više javno tužilaštvo u Nišu u saradnji sa radnicima Bezbednosno informativne agencije ( BIA) upravo su u korenu sasekli pokušaj da pojedinci iskoriste svoj položaj i funciju koju u ime države obavljaju  u ovim poslovima. Naime, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo trgovine uticajem, uhapšena je grupa rukovodilaca Saobraćajnog instituta “CIP” iz Beograda i sa njima povezani čelnici privatnih preduzeća  čiji je zadatak bio da krenu sa prvim ( zemljanim) radovima na gradnji jeftinih stanova!

Iza brave su smešteni V.S. iz Beograda, zamenik generalnog direktora CIP-a, pa izesni N.R., takođe iz Beograda, predstavnik Saobraćajnog instituta “CIP”, kao nadozornog organa više državnih projekata koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, zatim M.K., takođe službenik “CIP”-a, kao i njihovi saradnici spolja, M.M. iz Vranja, vlasnik preduzeća “Vodogradnja” iz Vranja ( zbog krivičnog dela trgovine uticajem i kricvičnog dela davanja mita!?) , zatim O.M. iz Beograda, direktora turskog ogranka kompanije “Tasjapi” u Srbiji, zbog krivičnog dela primanja mita u obavljanju privrednih delatnosti…

Prema do sada prikupljenim operativnim podacima i dokazima u predistražnom postupku, V.S.,N.R. i O.M. zahtevali su od M.M., kao vlasnika preduzeća “Vodogradnja” 20.000 evra, kako bi njegovom preduzeću omogućili poziciju podizvođača u zemljanim radovima i isporukama betona za gradnju jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti! Da bi u ovoj mutnoj radnji zatvorili svoj interesni krug, glavni izvođač radova tursko preduzeće “Tasjapi” zaključilo je ugovor sa preduzećem “Vodogradnja” kao podizvođačem, iako je drugo preduzeće dalo povoljniju ponudu za snadbevanje betonom?!

Osumnjičeni V.S.,N.R. i M.K. su kao odgovorni službenici “CIP”-a, a koji su po ugovoru bili nadzorni organ na navedenim gradilištima, od osumnjičenog M.M. tražili  su navedeni novčani iznos kako bi uticali  na druga službena lica da ne evidentiraju eventualne propuste u kvalitetu isporučenog betona i uopšte kvalitetu izvedenih radova….

PO sklopljenom “dilu”, osumnjičeni M.M. je 28.02.2019. u popodnevnim časovima  predao osumnjičenom N.R. deo dogovorenih para, 10.000 evra i taj novac je pronađen pretresom njegovih ličnih stvari!

Osumnjičenima u ovoj stambenoj aferi određen je pritvor od 48 sati, i u tom roku će ih saslušati  zamenik zamenik Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Nišu.

– Ovaj primer je samo još jedan dokaz da niko i ništa neće iskompromitovati državu Srbiju u izgradnji  ono što je naumila, da obraduje na stotine svojih službenika koji su bez svog krova nad glavom – kaže za Embargo neimenovani izvor iz započete istrage. – Nijedan ovakav slučaj organizovane grupe neće moći da nanese štetu jednoj divnoj akciji, jer su istražni organi rešeni i odlučni da stanu na put svakom, u začetku,  bilo kom obliku korupcije, jer smo  spremni da ih sve odmah uhapsimo i pravedno kaznimo…

Poznato je srpskoj javnosti koliko je kontarverzi pratila svaka državna gradnja u vreme vladavine “žutih”, kada su se milioni evra prelivali u “bog zna sve čije džepove”, da bi iz svih tih poslova Srbija dobijala nove političare bogataše!? Vlast koja je voljom ogromne većine Srba smenila “ bahate muljatore iz redova dosmanlija” neće sebi dozvoliti taj luksuz da izneveri ni jedno dato obećanje… A, borba protiv korupcije, pre svega i u sop

stvenim redovima, je jedan od prioritetnih zadataka. Mada, nikako ne smemo zaboraviti na “lopove iz njihovih redova”, koje još uvek nije sustigla adekvatna državna reakcija…

E.E.